La taula nacional de la sequera es reuneix a Madrid per a estudiar l'impacte de la falta de pluja

Els agricultors alerten que minvaran les collites si no plou les pròximes setmanes

Les pujes amenacen amb una sequera prolongada els cultius de la Comunitat Valenciana
La sequera prolongada amenaça els cultius de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La taula nacional de la sequera del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació es reuneix aquest dimecres a Madrid per a analitzar la situació històrica de falta d'aigua a Espanya i els danys que ha causat la manca de precipitacions. La cita està presidida pel subsecretari del ministeri, Ernesto Abati. Hi assistiran també les organitzacions professionals agràries, cooperatives agroalimentàries i comunitats de regants, a més de representants dels ministeris d'Agricultura i de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, així com les comunitats autònomes.

La comissió permanent d'adversitats climàtiques i mediambientals, la presidència de la qual recau en el Ministeri d'Agricultura Pesca Alimentació, segueix la situació climàtica des de l'inici de l'any hidrològic (de l'1 d'octubre i al 30 de setembre).

El 30 de març es va reunir aquest fòrum però a escala tècnica, amb personal de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la Direcció General de l'Aigua, de la Secretaria d'Estat de Medi Ambient, així com del Ministeri d'Agricultura mateix. Com a resultat d’aquesta primera reunió, es va decidir convocar-ne una altra, incloent-hi els sectors afectats per a analitzar la incidència de la sequera en tot el país, que amenaça la producció agrícola i ramadera, així com per a intercanviar informació. 

Les reserves d'aigua dels embassaments estan ja setze punts per davall de la mitjana de l'última dècada i se situen en un 51% de la capacitat total, quan l'habitual seria que estigueren en el 67%. Per conques, la pitjor situació està en la del Guadalquivir, que està al 25%. A la Comunitat Valenciana la situació és un poc menys greu perquè la primavera passada va ser la més plujosa de la història. Els pantans del territori valencià, de fet, estan al 57% de capacitat, però el percentatge és quasi set punts per davall del registrat ara fa un any.  En tot cas, la sequera amenaça els cultius valencians i els agricultors adverteixen que si no plou les pròximes setmanes, les collites minvaran.

Aquesta és una situació ben diferent de la viscuda l’any passat, quan es va registrar el març més plujós des que es tenen registres. Però malgrat això, hi ha veus expertes que adverteixen que les sequeres cada vegada seran més freqüents. 

També et pot interessar

stats