Quin és el preu de l’aigua de reg a la Comunitat Valenciana?

La diferència en el cost pot anar dels 20 cèntims per metre cúbic a Benicarló als 48 cèntims de Torrevella

L'aigua és un bé públic extremadament valuós, imprescindible per a l’agricultura, però cada vegada més limitat i escàs. Segons dades del Fòrum Mundial per la Natura, el 80% de l'aigua que es consumeix a Espanya es destina a finalitats agrícoles. Però, quin és el preu real?

A les comarques del nord els llauradors paguen l'aigua a 23 cèntims el metre cúbic de mitjana. A Benicarló (Baix Maestrat), per exemple, les carxofes es reguen a 20 cèntims per metre cúbic, mentre que a Càlig, a la mateixa comarca, reguen la garrofa a 30 cèntims. 

Si es viatja cap a València, el preu del metre cúbic comença a pujar, ja que la mitjana ix a 30 cèntims. Però en una partida de secà de Puçol (Horta Nord) han pagat 40 cèntims pel metre cúbic el mes de gener. 

A les comarques del sud la casuística es multiplica i el metre cúbic es dispara al voltant de 45 cèntims de mitjana perquè a l'aigua subterrània s'afegeixen la dessalinitzada i la procedent dels transvasaments. Els agricultors de Xacarella (Baix Segura), paguen el metre cúbic a 35 cèntims, però a Torrevella, a la mateixa comarca, el preu es dispara fins a 48.

A més, a les comarques meridionals valencianes, el cost de l'electricitat continua marcant el preu de l'aigua de reg, per la qual cosa posar en marxa els motors per a impulsar l'aigua fa que el preu siga molt variable. Segons l'agrupació Joves Agricultors, el reg tradicional del Baix Segura no paga l'aigua, només el manteniment de la xarxa de séquies i l'electricitat. 

Diferents són els que reben l'aportació del transvasament Tajo-Segura. Paguen 0,13 cèntims el metre cúbic més una amortització fixa a l'any de 12 milions i mig d'euros. En total, la mitjana és de vora 40 cèntims el metre cúbic, davant dels 0,60 de l'aigua dessalinitzada, que ix a aquest preu perquè està subvencionada pel govern.

Respecte de l'aigua depurada, a la Marina Baixa ara estan pagant-la a 0,24, però per a compensar la tarifa elèctrica, se'ls apujarà a 0,49, un increment del 117% al qual els agricultors es neguen.

També et pot interessar

stats