Entra en vigor la rebaixa del preu de l'aigua dessalinitzada per als llauradors del Baix Segura: 0,327 euros el metre cúbic

El 'BOE' publica la reducció del cost, que pretén compensar la retallada en els recursos hídrics que arribaran del Tajo al Baix Segura i que ha aprovat recentment el govern

VÍDEO | Els regants aposten per compatibilitzar els interessos dels llauradors i el cabdal ecològic del Tajo-Segura
Els camps del Baix Segura ja poden regar-se oficialment amb aigua dessalinitzada a un preu més barat de l'habitual / À Punt NTC

El metre cúbic de l’aigua dessalinitzada ja costa oficialment 0,327 euros per als llauradors del Baix Segura. És la tarifa que publica aquest dijous el Butlletí Oficial de l’Estat, el BOE, i que suposa l’inici de la nova etapa del transvasament Tajo-Segura, amb la retallada aprovada pel govern espanyol.

Com es va comprometre l’executiu, aquesta publicació suposa la materialització i l’entrada en vigor de la subvenció per a l’aigua dessalinitzada. Aquesta reducció està pensada perquè aquesta aigua servisca per a compensar la minva de l’assignació procedent del Tajo i que els camps del Baix Segura es puguen regar amb aquesta aigua.

Tot i aquesta ajuda per als regants, el Consell manté el recurs contra la retallada de l’assignació hídrica del Tajo-Segura. De fet, en el ple de divendres el govern valencià va aprovar demanar la paralització cautelar del transvasament en els termes previstos fins que es resolga el conflicte d’interessos.

El preu de l’aigua dessalinitzada publicat aquest dijous en el BOE tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener i estarà vigent durant deu anys. Sense la subvenció, el preu d'aquesta aigua reciclada és d'1,3 euros el metre cúbic, un cost impossible d'assumir pels agricultors, com han denunciat en nombroses ocasions.

A més de la subvenció aprovada pel govern espanyol, i mentre es resol el previsible conflicte judicial, el govern valencià impulsarà actuacions per valor de 62,74 milions d'euros per a pal·liar els efectes del Pla Hidrològic del Tajo. Amb aquests fons, es duran a terme iniciatives per a reutilitzar l'aigua en el sector agrícola del Baix Segura.

També per al Xúquer-Vinalopó

Paral·lelament a la rebaixa de l’aigua per als llauradors del Baix Segura, el Ministeri també ha acordat una rebaixa per al preu de l'aigua dessalinitzada per als llauradors que reguen els camps amb els recursos del transvasament Xúquer-Vinalopó. El preu per metre cúbic queda fixat en 0,24 euros.

D'altra banda, i després d'analitzar el cabal de l'aigua del Tajo, considerat dins de la normalitat hidrològica de nivell 2, la Comissió Central d'Explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura ha autoritzat per al mes de febrer el transvasament de 27 hectòmetres cúbics.

També et pot interessar

stats