La retallada del transvasament Tajo-Segura entra en vigor aquest dissabte

La vicepresidenta Aitana Mas assegura que ja s'ha signat la petició per a iniciar el recurs de la Generalitat, una vegada aprovat el reial decret al BOE

Una imatge d'arxiu del transvassament
Una imatge d'arxiu del transvasament / Ministeri per a la Transició Ecològica

El Consell preveu aprovar en el ple del pròxim divendres, 17 de febrer, el recurs contra la retallada de les aportacions del transvasament Tajo-Segura, que ha confirmat la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat del reial decret aprovat fa dues setmanes pel govern d'Espanya.

El Consell va expressar, en aquell moment, el seu rebuig a la decisió i va demanar a l'Advocacia de l'Estat que estudiara la interposició d'un recurs contra el decret davant el Tribunal Suprem. Ara, una vegada publicada la norma en el BOE, el Consell ja pot tramitar-lo.

La consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ja ha signat la petició per a iniciar el recurs, segons ha indicat la vicepresidenta Aitana Mas. La portaveu del Consell ha indicat que els lletrats de la Generalitat estan creuant el document publicat, de més de 1.800 pàgines, amb l'esborrany que havien preparat a partir de l'anunci del Consell de Ministres, a fi de concretar les qüestions recurribles i perfilar la reacció jurídica.

De bon matí, només transcendir la publicació en el BOE, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anticipat que la Generalitat recorrerà contra "les parts lesives per a la Comunitat Valenciana". En la intervenció, durant una entrevista a la SER, el cap del Consell ha fet una crida contra la "cridòria" i les "guerres de l'aigua", perquè "només produeixen fang i no aigua efectiva per a la ciutadania".

Puig: "Necessitem aigua per a sempre"

"Necessitem aigua per a sempre", ha defés Puig. El recurs l'ha condicionat, a més del transvasament, "a la dessalinització, la reutilització, la modernització de regs, l'eficiència i el millor aprofitament de les aigües subterrànies". "Amb tot això podrem garantir que l'horta d'Europa tinga la vitalitat que té", ha insistit el president, que ha recordat la importància de l'agricultura en les exportacions valencianes (el 25% hi estan relacionades) i ha instat recordar l'avantatge que, durant la pandèmia, va suposar tindre una agricultura de proximitat. "El futur és tindre sobirania alimentària i això passar per un recurs fonamental que és l'aigua", ha dit.

Català: "El PP té molt clar el recurs. La decisió manca d'informes tècnics"

El Partit Popular ha retret el Consell que no haja presentat encara el recurs, arribant-ho a posar en dubte "Posarà un recurs el senyor Ximo Puig? Volem saber-ho ja" ha dit la síndica Maria José Català, que ha contraposat la precaució del govern valencià a la reacció dels populars d'Alacant: "El PP ho té molt clar i la Diputació Provincial d'Alacant també. El principal argument és que la decisió es pren sense informes tècnics".

Aplicació progressiva dels cabals ecològics

La nova regulació de la conca del Tajo reduirà la quantitat d'aigua que arriba al Segura en aplicar-se cabals ecològics de manera progressiva, Així, al llarg d'enguany passarà dels sis metres cúbics per segon actuals a set. Seran huit el 2026 i 8,65 el 2027. 

El decret inclou alguns dels punts que el Consell d'Estat va instar a millorar al govern d'Espanya en el seu dictamen. En un termini de 18 mesos hauran de publicar els criteris tècnics i les metodologies seguides per a fixar els cabals ecològics concrets que han establit. 

També et pot interessar

stats