La Generalitat prepara ja el recurs davant del Suprem contra la retallada del transvasament

Puig anuncia a les Corts que ha encomanat a l'Advocacia l'informe en què es basarà el recurs contra la norma aprovada dimarts pel Consell de Ministres, com ha avançat À Punt

La Generalitat, que aquest dimarts es mostrava “moderadament optimista” amb els canvis introduïts pel Ministeri de Transició Ecològica en el reial decret que retalla el transvasament Tajo-Segura, ha encarregat ja a l’Advocacia que prepare el recurs judicial davant el Tribunal Suprem contra la norma, aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres. Segons ha pogut saber À Punt i ha confirmat després el mateix president, Ximo Puig, durant la sessió de control de les Corts, ja ha encomanat als serveis jurídics de l'Advocacia que elaboren l'informe pertinent per a poder portar a l'alt tribunal “tot allò que siga lesiu” per als interessos del territori valencià.

En concret, el reial decret del govern espanyol estableix el nou marc regulador dels dotze plans de conca per al tercer cicle de planificació hidrològica dels rius espanyols (2022-2027); entre els quals estan el Tajo, el Segura i també el Xúquer. Comporta la creació d'un nou concepte: el cabal ecològic o aigua necessària per a mantindre la biodiversitat dels rius. Un mecanisme que s'aplicarà de manera “gradual” i “automàtica”, i que, en la pràctica, suposa reduir la dotació d'aigua que arribarà als camps d'Alacant, Múrcia i Almeria en general entre 70 i 110 hectòmetres cúbics, segons xifres confirmades per la mateixa ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Així, el 2023 passarà dels sis metres cúbics per segon actuals a set, a huit el 2026 i a 8,65 el 2027. Ribera ha justificat els canvis per a complir amb els “requeriments legals” de la Unió Europea i “anticipar-se” a les condicions climàtiques del futur per a assegurar la disponibilitat de l'aigua en escenaris extrems, amb més sequeres i més risc d'inundacions. 

La norma encara no s’ha publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i el govern valencià té dos mesos per a presentar-hi el recurs judicial, però els advocats ja estan treballant en aquesta línia. El president de Múrcia, Fernando López Miras, ja va anunciar aquest dimarts que els serveis jurídics de la comunitat autònoma acudiran al Suprem per a intentar revertir la decisió “arbitrària, política i sectària” del govern estatal respecte del transvasament Tajo-Segura.

Encara no han transcendit els arguments jurídics que emprarà l'administració valenciana, però tot apunta que l'Advocacia de la Generalitat centrarà el recurs en la falta de “criteris tècnics i metodologies més detallades” per a fixar el cabal ecològic del Tajo, precisament una de les principals recomanacions del Consell d’Estat en el dictamen del passat divendres, quan va avalar, amb peròs, el projecte de reial decret elevat per La Moncloa. La segona de les reserves de l'ens consultiu apuntava a la “falta de coordinació” entre conques.

Isaura Navarro confirma les converses amb l’Advocacia de la Generalitat

La consellera d’Agricultura i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha confirmat en una entrevista en Les notícies del matí que hi ha en marxa converses amb l’Advocacia de la Generalitat per a estudiar el possible recurs davant del Tribunal Suprem. Ha reconegut que ha sigut ella mateixa qui ha parlat amb la responsable del cos d’advocats públics del govern valencià i que el primer pas és estudiar amb deteniment el contingut del reial decret —pendent encara de publicació en el BOE— per a determinar els arguments jurídics que el sustentaran. No obstant això, Navarro ha remarcat que la decisió final de presentar-lo correspon al ple del Consell.

No seria la primera vegada que la Generalitat porta a l’alt tribunal una norma del govern liderat per Sánchez relacionada amb el transvasament. El 27 d'octubre de 2021 va interposar un contenciós administratiu contra el reial decret, aprovat el juliol d'aquell any, que canviava les regles d'explotació de l'aqüeducte Tajo-Segura. En la pràctica, suposava clavar la tisora a les transferències hídriques cap a la Comunitat Valenciana perquè establia nous llindars per a enviar aigua de la conca cedent (Tajo) a la receptora (Segura) amb l'objectiu d'evitar situacions d'excepcionalitat i transvasament zero a les conques receptores. Així, en situació de normalitat hídrica, coneguda com a nivell 2, el màxim mensual per a transvasar es reduïa de 38 a 27 hectòmetres cúbics d'aigua. El Consell va argumentar que la norma no s'ajustava a dret i l'aleshores consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, es va posicionar en contra de qualsevol modificació de les regles d'explotació que fora prèvia a l'acord dels plans hidrològics perquè, segons va advertir, això feia perillar el transvasament.

La Diputació d'Alacant també hi recorrerà al Suprem

En paral·lel a les gestions del govern autonòmic, la corporació provincial d'Alacant ha confirmat aquest dimecres que també està preparant altre recurs contra el pla de conca del Tajo per a presentar-lo davant del Suprem. El president de la institució i líder del PPCV, Carlos Mazón, ha donat instruccions als serveis jurídics de la Diputació per a posar en marxa “immediatament” la personació judicial en estar convençut que “la raó assisteix” els agricultors del sud valencià. “La Diputació no fallarà a la nostra província i als nostres regants” per a “fer el que estiga en les nostres mans sense arrugar-nos i sense cap matís. Anem per totes perquè la raó ens assisteix”, ha afirmat el dirigent popular. Així mateix, Mazón ha assegurat que donarà suport a les manifestacions que convoquen els regants del Tajo-Segura contra la “decisió injusta i arbitrària del govern socialista”.

També et pot interessar

stats