El Consell d’Estat insta el govern espanyol a establir “criteris tècnics i metodologies més detallades” per a fixar el cabal ecològic del Tajo

El dictamen, al qual ha tingut accés À Punt Notícies, troba una “falta de coordinació entre el pla hidrològic del Tajo i el del Segura” i diu que la votació de la clàusula adicional novena en el Consell Nacional de l’Aigua no va ser “clara ni transparent” 

Infraestructura del transvasament Tajo-Segura
Infraestructura del transvasament Tajo-Segura / Europa Press

El dictamen del Consell d’Estat aprovat aquest dijous que valora favorablement i no s’oposa a l’aprovació del reial decret del govern central, també dona un important toc d’atenció al Ministeri per a la Transició Ecològica en referència a la coordinació entre els diversos plans hidrològics i en especial entre els de la conca del Tajo i del Segura.

En el contingut del dictamen, al qual ha tingut accés À Punt Notícies, es denuncia una “falta de coordinació entre els plans hidrològics del Tajo i del Segura que el reial decret no soluciona”, i que això afecta negativament, diu, un element de la planificació hidrològica nacional com és el Transvasament Tajo-Segura.

Fragment del dictamen del Consell d'Estat relatiu al projecte de Reial decret pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics
Fragment del dictamen del Consell d'Estat relatiu al projecte de Reial decret pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics / À Punt

El Consell d’Estat fa referència concreta a la disposició addicional novena que ha provocat l’enfrontament institucional entre la Generalitat i el govern central i que ha alçat en peu de guerra els regants del sud de la Comunitat Valenciana, perquè consideren que la nova redacció suposa, de fet, la fi lenta i progressiva del transvasament.

Aquesta disposició addicional no té la funcionalitat suficient per a tirar endavant aquesta coordinació

En concret, el dictamen diu que aquesta clàusula “constitueix un intent de coordinar les previsions dels plans hidrològics de les conques cedent i receptora del transvasament” i que la redacció “sembla respondre al debat desenvolupat en el si del Consell Nacional de l’Aigua”. No obstant això, i aquest és el toc d’atenció al Ministeri, “en la redacció actual, aquesta disposició addicional no té la funcionalitat suficient per a tirar endavant aquesta ta coordinació”.

La nova redacció d’aquesta disposició només fa referència a l’aprovació d’un programa de seguiment de l’estat de la massa d’aigua, a l’execució d’inversions valorades en 1.750 milions d’euros per a buscar recursos hídrics alternatius i a una comissió bilateral entre el ministeri i la Generalitat.

No obstant això, el Consell d’Estat assegura que “aquestes disposicions no condicionen l’aplicació dels escalons successius dels cabals ecològics” per la seua falta de concreció.

I tot això, posa de relleu el dictamen, a diferència de “la redacció primitiva de la clàusula novena —la pactada entre la Generalitat i el Ministeri per a la Transició Ecològica— que sí que condicionava l’aplicació dels escalons segon i tercer del pla del Tajo als resultats de l’avaluació de les massa d’aigua”. 

En conclusió, segons el parer del Consell d’Estat i en atenció a l’interés general, cal que “el règim necessari de cabals ecològics del riu Tajo siga compatible amb el transvasament Tajo-Segura”.

A més, el dictamen també entra a valorar la votació de la clàusula addicional novena en el Consell Nacional de l’Aigua. En opinió dels membres del Consell d’Estat, “el debat i la votació d’aquesta clàusula no es desenvoluparen amb la claredat i la transparència amb què havia d’haver transcorregut”. De les explicacions del vot d’aquell Consell Nacional de l’Aigua es desprén, diu que dictamen, que “va existir certa confusió sobre si el text que es votava era l’original o el proposat in voce pel secretari d’Estat de Medi Ambient”. 

Document
Dictamen del Consell d'Estat relatiu al projecte de Reial decret pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics
Consulta'l

També et pot interessar

stats