El Consell batallarà per a mantindre el cabal del transvasament Tajo-Segura

Isaura Navarro manté que el text sobre el transvasament acordat en el Consell Nacional de l'Aigua es va modificar després per pressions de Castella-la Manxa

La consellera Isaura Navarro i el president de la Generalitat, Ximo Puig
La consellera Isaura Navarro i el president de la Generalitat, Ximo Puig / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de gener 2023 - 13:40 Actualitzat: 25 de gener 2023 - 16:20

El Consell donarà la "batalla per terra, mar i aire" perquè el govern espanyol torne a "la senda del diàleg" i recupere l'acord del Consell Nacional de l'Aigua, que estableix que els cabals ecològics en el transvasament del Tajo-Segura es determinaran cada any en funció de l'estat del riu cedent. Ho ha garantit aquest divendres la consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Isaura Navarro, durant la tradicional compareixença posterior el ple del Consell. 

El xoc entre la Moncloa i l'executiu valencià s'ha agrit en els últims dies, amb versions contradictòries des d'ambdues parts. Les postures estan enrocades i no han cedit un pam. En el centre de la polèmica està la negociació sobre l'esborrany del decret que regula, entre altres qüestions, el pla de conca del Tajo i que estableix un increment unilateral dels cabals ecològics en el riu, el que en la pràctica retalla la quantitat d'aigua que arribarà al Segura per a regar els camps valencians. El Consell defensa que el Ministeri de Transició Ecològica va modificar posteriorment aquest document, actualment sota revisió del Consell d'Estat, per a complaure Castella-la Manxa. El govern de Pedro Sánchez, per contra, manté que la redacció del text està en els mateixos termes en què es va aprovar en el Consell Nacional de l'Aigua amb el consens de la majoria d'autonomies. 

Isaura Navarro, que va representar el Consell en aquella cita, ha tornat a carregar ara contra la titular estatal de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, perquè "no acaba d'aterrar en els fets". La valenciana insisteix que el document remés al Consell d'Estat és diferent del pactat en el Consell Nacional de l'Aigua, perquè aquell sí que incloïa la disposició addicional novena que l'executiu valencià va consensuar amb la Moncloa i que preveia una revisió dels cabals abans de decretar-ne un increment. 

A més, la responsable autonòmica d'Agricultura ha relatat que es va reunir dimecres de vesprada amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, a qui li va preguntar per la modificació i li va exposar les queixes del Consell. Navarro ha assenyalat, però, que "no té resposta" per a la motivació que ha portat al govern central a fer el canvi en el text. En aquest escenari, ha defensat que "el desitjable" és reconduir la situació per a no arribar als tribunals.

Aquest dissabte, Ximo Puig ha reiterat que el transvasament és "irrenunciable" com a "font d'energia, d'ocupació i de vitalitat" i que "no es pot plantejar una confrontació territorial que no beneficia a ningú". El president del Consell ha reivindicat que "cal trobar una fórmula de garantia perquè l'horta d'Europa no es veja afectada" amb un equilibri entre el cabal ecològic i les necessitats dels regants.

També et pot interessar

stats