Clamor a Madrid en defensa del transvasament Tajo-Segura: "Ens esteu ofegant"

La Generalitat reclama al govern espanyol que frene el reial decret sobre el pla hidrològic del Tajo i que arribe l'aigua "pactada" als camps

Regants d'Alacant, Múrcia i Andalusia es concentren davant del Ministeri de Transició Ecològica, aquest dimecres
Regants d'Alacant, Múrcia i Andalusia es concentren davant del Ministeri de Transició Ecològica, aquest dimecres / Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de gener 2023 - 13:11 Actualitzat: 25 de gener 2023 - 16:20

Units per l'aigua. Centenars de regants de les comarques del sud, acompanyats per una nodrida representació política, empresarial i sindical de la Comunitat Valenciana han eixit al carrer aquest dimecres a Madrid per a protestar contra la política hídrica del govern espanyol en el transvasament Tajo-Segura. Des de les onze del migdia s'han concentrat a les portes del Ministeri de Transició Ecològica al costat d'agricultors i representants d'altres províncies de l'est peninsular que utilitzen la infraestructura, especialment Múrcia i Almeria, per a denunciar la reducció d'aigua que comportarà a les conques receptores del Segura l'increment dels cabals ecològics que vol imposar l'executiu estatal en el Tajo d'ací al 2027.

Des de la Comunitat Valenciana, han eixit de matinada vora una vintena d'autobusos llogats per les associacions del camp amb 750 persones a bord aproximadament, segons han precisat a À Punt des de Regs de Llevant. Procedents de diversos punts del mapa valencià com ara Oriola, Crevillent o Elx, els regants no han volgut faltar a la mobilització per a defendre el transvasament, que està en marxa des de fa 43 anys.

Els manifestants, —al voltant de 5.000, segons la Policia i 11.000 en dades dels convocants— han començat a concentrar-se a la madrilenya plaça de San Juan de la Cruz entorn de les 10:30 hores, al costat de mig centenar de tractors i camions. La mobilització ha sigut estàtica enfront de la seu del Ministeri de Transició Ecològica, ja que la delegació del govern espanyol no ha autoritzat una marxa per la capital, com sí que va fer el 2021: aquella primavera els regants marxaren pel passeig de la Castellana. Enguany, sota el lema "En el Llevant, sense transvasament, desert i atur", han eixit als carrers per a clamar, tots en bloc, contra el decret del govern espanyol que aprovarà apujar el cabal hidrològic del Tajo dels sis metres cúbics per segon actuals a 8,64 el 2027 sense tindre en compte les circumstàncies hidrològiques del riu. Alerten que això tindrà conseqüències catastròfiques en les conques receptores, ja que implicarà una disminució de les aportacions de l'aqüeducte Tajo-Segura de 105 hectòmetres cúbics aproximadament.

Els regants argumenten que els plans de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, comportaran una retallada gradual de fins al 40% de l'aigua transvasada. Segons estimacions del col·lectiu, la minva en les transferències d'aigua de reg provocarà la pèrdua de 15.000 llocs de treball i una reducció de valor patrimonial de 5.692 milions d'euros. Una situació que posaria contra les cordes el sector agrari i "desestabilitzaria el futur de tota la societat de l'est peninsular". De les prop de 140.000 hectàrees que es reguen amb aigua del Tajo, a Alacant 27.000 hectàrees d'hortalisses i arbres fruiters es podrien perdre.

Detall d'algunes de les pancartes que s'han mostrat durant la protesta
Detall d'algunes de les pancartes que s'han mostrat durant la protesta / À Punt NTC
Diverses persones amb pancartes durantt la protesta
Diverses persones amb pancartes durantt la protesta / Twitter: @scrats_regantes

"Ens esteu ofegant i no amb aigua", "Retallada transvasament = més atur", "Més dessalinització, més contaminació" o "Adeu a l'horta d'Europa" han sigut algunes de les consignes que han corejat o han portat impreses en pancartes els assistents, que han demanat "frenar la bogeria" de la ministra Teresa Ribera.

La reivindicació política

Per a fer costat als agricultors, s'han desplaçat a Madrid representants de les patronals del sector agrari i d'empreses exportadores, sindicats, empresaris, cooperatives i polítics de diversos partits, tant de govern i com d'oposició.

Encapçalant la delegació del Consell estava la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, que ha deixat clar que des de la Comunitat Valenciana no volen cap guerra de l'aigua, com havia insinuat la ministra, Teresa Ribera, als territoris crítics amb la política hídrica de l'executiu estatal. Així, Navarro ha insistit que el que reclama la Generalitat és "que arribe l'aigua pactada en el transvasament Tajo-Segura" als regants i que s'escometen les inversions necessàries per a "garantir la sostenibilitat hídrica" de la infraestructura, perquè "els rius són de tots". I ha assegurat que es mantindran en contra de tota pujada dels cabals ecològics "sense cap criteri tècnic".

Aquesta vesprada, la consellera d'Agricultura ha mantingut una reunió amb el secretari d’estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per a traslladar-li les reivindicacions de la Generalitat i dels regants. Navarro ha insistit que el pas del ministeri no respecta el que es va pactar en el Consell Nacional de l’Aigua. “Volem, a partir del diàleg i la reivindicació, que es torne a un consens que supose un equilibri entre la sostenibilitat i garantir l’aigua suficient per a la nostra agricultura”, ha dit.

La Generalitat, igual que els governs d'Andalusia i Múrcia, ha presentat al·legacions al projecte de reial decret que afecta el pla hidrològic del Tajo i que estudia ara el Consell de l'Estat. El president, Ximo Puig, ha demanat a l'òrgan consultiu que emeta un informe desfavorable a la norma en considerar que la redacció del text presentat no respecta els acords adoptats en el Consell Nacional de l'Aigua, sinó que s'ha canviat posteriorment. El nou document imposa uns increments fixos i inamovibles dels cabals ecològics fins a l'any 2027 sense prendre en consideració cap anàlisi prèvia de l'estat de les aigües amb el consegüent i greu perjudici per als regants de la conca del Segura.

La ministra Ribera ha tornat a reiterar aquest dimecres que cal fixar un cabal ecològic del Tajo: "És un criteri estrictament tècnic", ha dit la responsable de Transició Ecològica, que ha remarcat que en lloc d'aplicar el mecanisme "des d'ara mateix, des del primer dia", el que ha fet el govern espanyol és endarrerir-lo.  

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, és la quarta pota autonòmica involucrada en el conflicte. Fonts del seu govern asseguren estar oberts a un acord nacional de l'aigua que garantisca la sostenibilitat i el repartiment de recursos hídrics, però sense renunciar a la implantació dels cabals ecològics progressius del riu Tajo, sense condicionants, com assenyalen les sentències del Tribunal Suprem.

A la protesta d'aquest dimecres a Madrid s'ha sumat també el líder de l'oposició a la Comunitat Valenciana, el president del PP valencià, Carlos Mazón, i representants d'ajuntaments com el de Benidorm, Toni Pérez, o el diputat nacional Miguel Barrachina. Així mateix hi han participat membres del PSPV com la senadora Ana Martínez i els alcaldes d'Elx, Carlos González; Montesinos, José Manuel Butron; San Miguel, Juan Déu Fresneda; Benferri, Luis Vicente Mateo; Rafal, Manuel Pineda; Oriola, Carolina Gràcia; Dolores, Joaquín Hernández; i Xacarella, Pilar Díaz. A més d'Isaura Navarro, per part de Compromís s'han traslladat a Madrid el senador Carles Mulet i el portaveu i diputat en el Congrés Joan Baldoví.

També et pot interessar

stats