Els agricultors d’Alacant no descarten recórrer a la via judicial contra el decret del Tajo

ASAJA-Alacant afirma que la imposició del Govern de l'aigua dessalada és "injusta i dictatorial"

Els primers regants comencen a congregar-se davant del Ministeri de Transició Ecològica
Imatge d'arxiu d'agricultors i regants manifestant-se en defensa del transvasament Tajo-segura / @scrats_regantes (Twitter)

Després de l'aprovació del decret llei que farà que arribe menys aigua del transvasament Tajo-Segura a Comunitat Valenciana, ASAJA-Alacant atribueix al Govern d'Espanya la responsabilitat de "no ser capaç de garantir una distribució equitativa i sostenible dels recursos hídrics d'aquest país ni de gestionar amb coherència les deficiències i excedències estructurals de les diferents conques".

L'associació alacantina posa l'accent que el full de ruta d'imposar per la via autoritària la substitució d'aigua transvasada per dessalada no garanteix una seguretat mínima al camp, perquè una activitat tan important com l'agrària no s'hauria de sustentar amb els diners prestats que suposa l'aigua dessalinitzada subvencionada. "L'agricultura no té múscul per a suportar més sobrecostos", declara el secretari tècnic de l’associació. En aquest sentit, ha afegit que el transvasament és "una infraestructura històrica" que sí que ha funcionat i suprimir-la "ens resta independència i competitivitat".

D'altra banda, el seu president, José Vicente Andreu, recorda que l'aigua dessalada no pot ser alternativa a la transvasada "ni per quantitat, ni per qualitat, ni per cost econòmic ni per impacte ambiental". L'aigua dessalada és un 500% més contaminant en emissions de CO₂, sense comptar el mal a costes derivat de l'abocament de salmorra, explica. Quant al cost econòmic, remarca que després de la decisió de dilluns, l'aigua dessalada farà perdre als agricultors uns 45 milions d'euros anuals si se subvenciona, i 136 milions si no se subvenciona.

Pel que fa a les declaracions de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, assegurant que el govern té un compromís "total" amb els regants i que Alacant, Múrcia i Almeria tindran aigua, l’associació ha remarcat que tots els arguments i promeses manquen de legitimitat "després d'haver mentit de manera reiterada". Consideren que Ribera ha creat un clima de confusió a la societat que li permetera dur a terme un pla que "només respon a interessos polítics i per al qual no ha tingut en compte les necessitats del sector agrari en cap moment".

Via judicial i més mobilitzacions

Així mateix, l’associació d’agricultors alacantins confirma que continuaran mobilitzant-se a favor de la continuïtat del transvasament i recorreran, si fa falta, a la via judicial. Una decisió que comparteixen des del Sindicat de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), tal com ha indicat el president, Lucas Jiménez.

Durant la concentració enfront del Palau de la Moncloa aquest dimarts per a demanar a l'Executiu que no aprovara el reial decret, Jiménez ha informat que denunciaran al Tribunal Suprem la retallada del transvasament per "la visceralitat de Ribera".

En la concentració, a la qual han assistit unes 500 persones, segons l'organització, i una mica menys de 150, segons la Delegació del Govern, els regants han llançat lemes com "Aigua per a Llevant!" i han demanat la dimissió de la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

També et pot interessar

stats