Ribera promet als regants un nou decret per a afrontar el preu de l'aigua dessalinitzada

La ministra ha recordat que el pla hidrològic del Tajo compta amb un alt grau de consens i acata requeriments de la Unió Europea

Un tram del transvasament Tajo-Segura
Un tram del transvasament Tajo-Segura / Unió de Llauradors

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat que el seu departament ultima un nou decret transitori per a afrontar el preu de l’aigua dessalinitzada, després d’haver expirat el decret de llei de sequera, vigent fins al 31 de desembre passat. 

Així, la cartera que dirigeix Ribera ha donat resposta a les queixes en la comunitat de regants —queixes que ha manifestat també el president de la Generalitat, Ximo Puig— que denunciaven la fi de les subvencions a l'aigua dessalinitzada.

Ribera ha anunciat que portarà aquest text al Consell “com més prompte millor”, conscient “de la situació i del preu de l’energia, necessària per al procés de dessalinització”. La ministra ha afirmat que el nou decret s'ha "debatut i consensuat amb els actors implicats en les últimes setmanes de desembre", i ha recordat que fins al 31 de desembre els regants es beneficiaven del decret llei de sequera, que ha expirat "perquè no seguien registrant-se els llindars establits en la citada norma".

Sobre les declaracions de Ximo Puig, que ha anunciat la seua intenció de presentar al·legacions davant del Consell d'Estat en defensa del transvasament Tajo-Segura, el Miteco ha defensat "l'alt grau de consens" amb què compten aquests plans, fruit de la "transparència i el diàleg" mantingut amb les parts implicades i en totes les fases.

"El pla hidrològic del Tajo fixa un cabal ecològic per al riu que fins ara no existia", ha destacat el Miteco, una "anomalia amb la resta de rius i conques espanyoles". La creació de cabals ecològics és un "requisit ineludible que hem d'acatar per a donar compliment a diverses sentències i requeriments de la Unió Europea, que han arribat a la conclusió que el riu Tajo, en la capçalera, té un problema seriós d'equilibri ambiental", ha recordat el ministeri de Ribera, per a emfatitzar que el cabal ecològic del Tajo es farà de manera gradual i garantint l'accés a l'aigua de les dues conques, la que cedeix i la que rep.

Ribera també han incidit en la nova "estratègia integrada d'impuls a les renovables —en particular, la fotovoltaica— per a abaratir el cost de l'energia i garantir que l’aigua arribe als usuaris a preus assumibles i competitius".

També et pot interessar

stats