La Generalitat al·legarà davant del Consell d'Estat per a defendre el transvasament Tajo-Segura

Puig exigeix al govern espanyol que “rectifique” i mantinga el preu de l'aigua dessalinitzada perquè resulte assequible als regants del sud valencià

El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig / Generalitat

El govern valencià presentarà al·legacions davant el Consell d'Estat sobre l'esborrany del reial decret que prepara l'executiu espanyol i que arreplega qüestions relacionades amb diversos plans hidrològics, entre d'altres les noves condicions d'explotació del transvasament Tajo-Segura. Finalment, i en contra del que s'havia acordat en el Consell Nacional de l'Aigua a final de novembre, sí que estableix un augment del cabal ecològic del primer riu, ja que elimina una clàusula que la Generalitat considera “essencial” per a garantir-ne el transvasament. Això retalla, en la pràctica, l'assignació d'aigua a les comarques del sud, segons han denunciat els mateixos regants.

Tal com ha avançat Presidència aquest dimarts, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha remés un escrit a la presidenta del Consell d'Estat, Magdalena Valerio, en què li demana audiència per a "conéixer de primera mà" la redacció del text que ha arribat a l'òrgan consultiu, al qual ara hi ha de donar llum verda. L'objectiu, especifica el gabinet de Puig, és "presentar les al·legacions que s'hi consideren necessàries".

"El projecte normatiu que va ser aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua en la reunió del passat 29 de novembre incloïa un punt —la disposició addicional novena— que resulta essencial per a garantir el manteniment del transvasament Tajo-Segura, per la qual cosa qualsevol modificació o supressió d'aquest, que figure en aquest últim esborrany de decret llei que ja està en poder del Consell d'Estat, trobarà el més ferm rebuig per part del Consell", remarca el govern valencià.

Els requisits nous que regiran el funcionament de la infraestructura, encara pendents d'aprovació pel Consell de Ministres, no reflectiran els acords adoptats en l'última reunió del Consell Nacional de l'Aigua, en cas que finalment eleven els cabals ecològics als punts més conflictius del riu, sobretot al pas per Aranjuez. Va ser el 29 de novembre quan aquest organisme i el Ministeri per a la Transició Ecològica pactaren introduir un mecanisme corrector, acompanyat d'una sèrie d'inversions de més de mil milions d'euros, que afectaria els criteris relatius a l'establiment dels cabals ecològics i que serviria per a garantir l'arribada d'aigua als regadius. El text consensuat assenyalava que no seria necessari incrementar-los, ja que podrien comprometre el transvasament, sempre que es compliren els objectius ambientals fixats per a les masses d'aigua.

Però aquest dilluns, les agrupacions de regants de l'aqüeducte Tajo-Segura reberen una poalada d'aigua freda en assabentar-se del canvi de criteri i l'eliminació de la comissió avaluadora que analitzaria l'evolució dels cabals del riu en els punts més conflictius a partir de 2025. "El Ministeri ja ha llevat la clàusula de revisió, de manera que passe el que passe s'augmentaran els cabals a set metres cúbics per segon quan ho aprove el Consell de Ministres. El 2026 serà a huit i el 2027, a 8,65", va explicar en declaracions a À Punt Javier Berenguer, president de Regs de Llevant. Actualment, els nivells estan en sis metres cúbics per segon.

La Generalitat ha recordat aquest dimarts la necessitat de "respectar els acords aconseguits" i exigeix que es mantinga "en els mateixos termes" el que ja s'ha pactat en el si del Consell Nacional de l'Aigua. I com ja va deixar clar el mateix Puig la vespra, avança que "en cas d'incompliment", emprendran totes les accions a l'abast per a defendre la continuïtat del transvasament Tajo-Segura "i secundar així les justes demandes dels regants alacantins". Tot i això, assegura que la voluntat és la d'"esgotar totes les vies possibles" per a “assegurar” el manteniment de la infraestructura.

Subvenció per a l'aigua dessalinitzada

D'altra banda, Puig s'ha referit a la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica i de l'empresa pública Acuamed, encarregada de gestionar l'aigua dessalinitzada a Espanya, d'anul·lar la subvenció a l'aigua dessalinitzada que usen els regants de l'aqüeducte Tajo-Segura i, que suposarà en la pràctica triplicar els preus.

El cap del Consell ha expressat el "rebuig frontal" davant de la decisió i ha fet una crida al govern espanyol "perquè reconduïsca la situació i reconsidere la postura". "Estem parlant d'un territori on l'agricultura juga un paper molt important i, en conseqüència, és especialment sensible al preu de l'aigua". Puig considera que la conjuntura actual "no fa aconsellable en absolut una decisió d'aquesta naturalesa" i exigeix a l'executiu de Sánchez que "mantinga la subvenció a l'aigua dessalinitzada perquè resulte assequible als regants".

Mazón denuncia l'"engany" de l'"aigua per a sempre"

El president del PPCV, Carlos Mazón, ha afirmat que Puig "no té autoritat moral, ni de certesa ni política per a parlar del transvasament" Tajo-Segura després de saber que la Generalitat vol presentar al·legacions al projecte de reial decret del govern espanyol. I ha qualificat d'"engany" la frase d'"aigua per a sempre', perquè ha especificat que és "per a sempre que la pugues pagar". Preguntat si els populars donaria suport a les mesures del Consell, Mazón ha respost que "més aviat serà a l'inrevés". "Els únics que estem prenent totes les mesures oportunes som el PP i les institucions governades pel PP. Són els altres els que venen darrere, amb la boca menuda i quasi amb vergonya", ha subratllat.

També et pot interessar

stats