El Consell demanarà la paralització cautelar de la retallada del Tajo-Segura fins que es resolga el recurs

El president de la Generalitat defén que no està justificat activar els cabals ecològics de manera immediata sense l'avaluació prèvia de l'eficàcia de les mesures correctives que inclou el reial decret del govern espanyol

El cap del Consell Ximo Puig
El cap del Consell, Ximo Puig / À Punt NTC

La Generalitat demanarà la paralització "cautelar" de la retallada del transvasament Tajo-Segura fins que es resolga el recurs del govern valencià contra la decisió. El Consell l'aprovarà al ple de divendres, que excepcionalment celebra a Oriola (Baix Segura), capital de la comarca valenciana més afectada pel reial decret.

"Pensem que s'ha de paralitzar la decisió", ha explicat a preguntes dels periodistes el president de la Generalitat. Ximo Puig ha recordat que el recurs se centra en el contingut de "la disposició nou". El reial decret aprovat ha corregit la redacció original, que condicionava la reducció de les aportacions a una avaluació de les mesures contemplades per a millorar l'estat de les aigües. "Pensem que no està justificat que, sense eixa avaluació del 2025, es produïsca una pujada inexorable dels cabals ecològics", ha explicat.

"El nostre rebuig no és una posició de partidisme, ni de guerra de l'aigua. Busquem solucions. Per això, continuarem dialogant a la taula de seguiment amb el govern espanyol", ha insistit. Puig ha destacat la necessitat de mesures complementàries a les aportacions del Tajo-Segura per a garantir "aigua per a sempre" als regants de la conca del Segura. "Mai renunciarem al transvasament, però busquem altres solucions. No posem en dubte tot el reial decret, sinó la disposició novena", ha explicat. Entre les mesures, ha mencionat la reutilització d'aigua, l'ús d'aigües subterrànies, la modernització dels regs i la dessalació.

També et pot interessar

stats