La Generalitat subvencionarà amb deu cèntims addicionals el preu de l'aigua dessalinitzada

Puig assegura que el Consell recorrerà en els tribunals contra "tot el que siga lesiu" per als interessos valencians: "Hem anat més de quaranta vegades i hi continuarem anant"

Ximo Puig i Aitana Mas, durant la sessió de control en les Corts
Ximo Puig i Aitana Mas, durant la sessió de control en les Corts / Rober Solsona (Europa Press)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres durant la sessió de control en les Corts que el govern valencià implementarà una línia d'ajudes per a rebaixar deu cèntims més el preu de l'aigua procedent de les dessalinitzadores.

El descompte se sumarà a la bonificació de l'executiu estatal, que ha fixat en 34 euros com a màxim el preu d'un hectòmetre cúbic d'aigua dessalinitzada —0,34 per metre cúbic—, dos menys dels 36 plantejats inicialment. Així, amb la subvenció que implantarà ara l'administració valenciana, el preu que hauran d'abonar els regants per cada metre cúbic serà de 24 cèntims.

D'altra banda, el cap del Consell ha avançat que sol·licitarà la constitució immediata de la comissió bilateral de seguiment proposada pel govern estatal per a poder avaluar l'avanç de les infraestructures promeses al Baix Segura, de manera que es garantisca "aigua per a sempre" en aquesta comarca. 

A més, i com ha avançat À Punt a primera hora del matí, Puig ha confirmat en les Corts que ja ha encomanat a l'Advocacia de la Generalitat l'elaboració d'un informe per a començar a preparar el recurs contra el reial decret aprovat aquest dimarts pel govern espanyol sobre el pla hidrològic del Tajo. La norma, que estableix l'aplicació "automàtica" i "gradual" de cabals ecològics en aquest riu per a garantir-ne la sostenibilitat, en la pràctica clava la tisora al transvasament al Segura en reduir l'aportació d'aigua. La previsió, segons xifres del mateix Ministeri de Transició Ecològica, és que la retallada siga d'entre 70 i 110 hectòmetres cúbics d'ací a 2027. El president Puig ha deixat clar que es recorrerà contra "tot allò que siga lesiu" per als interessos del territori valencià.

El principal partit de l'oposició, el PPCV, ha carregat contra el Consell pel que consideren "l'atac més gran als regants" de "tota l'etapa democràtica". Per a la síndica, María José Català, l'ocorregut amb el transvasament mostra com d'"extremadament dèbil i sumís" és Puig, a qui ha acusat de "cedir i callar" a diferència del seu partit, que "anirà als tribunals" per a defensar el sector agrari. "Vosté no defensa ni la nostra terra ni els regants, és més que una evidència", li ha amollat la parlamentària popular.

El dirigent autonòmic ha tret pit de la gestió del Consell i s'ha defensat dels retrets deixant clar que recorreran davant la justícia les vegades que faça falta: "Més de quaranta vegades hem anat als tribunals i hi continuarem anant. Nosaltres volem que hi haja per a sempre, no com vostés", li ha dit a Català. Així, li ha tirat en cara que durant l'anterior govern del PPCV en la Generalitat, abans de 2015, la Comunitat Valenciana va estar "un any" sense rebre "una gota de transvasament". 

Enfrontament pel cas Assut

Durant aquesta primera sessió de control parlamentari de l'any també ha planat la trama Assut, que investiga presumptes suborns a canvi d'adjudicacions d'obra pública de l'Ajuntament de València durant l'etapa del PP i el suposat finançament irregular en les campanyes electorals del PSPV-PSOE del 2007 i el 2008. Catalá ha aprofitat una de les seues intervencions en el faristol per a tornar a relacionar amb el cas Ximo Puig, a qui ha preguntat directament si és el cap de l'entramat. "Vosté està noquejat per Assut, ha d'assumir responsabilitats i donar explicacions", ha reclamat la síndica popular al cap del Consell. Ell, per la seua banda, li ha contestat que si vol saber què passa de veritat en el cas ho té molt fàcil: "Pregunte-li a l'assessora que vosté té nomenada a l'Ajuntament", li ha etzibat, en al·lusió a la neboda de l'exalcaldessa Rita Barberá. 

També et pot interessar

stats