El govern avança un transvasament de 27 hm³ del Tajo al Segura al febrer

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, afirma que totes les conques hidrogràfiques del país estan "en igualtat de condicions"

Infraestructura del transvasament Tajo-Segura / Europa Press
Infraestructura del transvasament Tajo-Segura / Europa Press

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ha anunciat aquest dijous a Múrcia que el mes de febrer es farà un transvasament d'aigua de 27 hectòmetres cúbics del riu Tajo al Segura.

“El sistema està en nivell 2, per tant, el transvasament és automàtic i serà de 27 hectòmetres cúbics”, ha confirmat Morán en un contacte amb els mitjans de comunicació.

També ha dit que, després de l'aprovació dels plans hidrològics, “podem assegurar que totes les conques hidrogràfiques estan en igualtat de condicions, amb la qual cosa hem incorporat un criteri de normalitat en la regulació”.

Així, segons Morán, els ciutadans del país “poden estar segurs que no hi ha diferència de tractament en funció que residisquen en territoris pels quals discorre una conca hidrogràfica o una altra”.

Preguntat sobre si el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va acordar amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, la retallada al Tajo-Segura, Morán ha dit que els pactes respecte a la planificació hidrològica “s'estableixen en els marcs de participació ciutadana” que apareixen recollits tant en la Directiva Marc de l'Aigua, com en la mateixa llei d'aigües. “Fora d'aquest marc de planificació no hi ha cap possibilitat”, ha precisat.

Morán ha explicitat que l'“avanç en planificació” realitzat per l'executiu central és “prou raonable” perquè els regants “no es tornen a veure en una situació de deu mesos seguits de transvasament zero, que aquest sí que és un preu caríssim per a ells”.

A això, ha afegit que “en aquests moments, la planificació ens permet més o menys estabilitzar una capacitat de garantia de proveïment d'aigua de tal manera que aquell preu tan car que suposava no disposar d'aigua no torne a repetir-se”.

També et pot interessar

stats