Puig anuncia vora 63 milions en un pla hídric per a pal·liar la retallada del transvasament Tajo-Segura

El Consell autoritza recórrer contra el pla del Tajo pel seu perjudici al transvasament

Una imatge d'arxiu del transvasament / Ministeri per a la Transició Ecològica
Una imatge d'arxiu del transvasament / Ministeri per a la Transició Ecològica

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest divendres que el govern valencià impulsarà actuacions per valor de 62,74 milions d'euros que ajudaran a pal·liar els efectes del Pla Hidrològic del Tajo, que redueix els cabals del transvasament al Segura. Els fons se centraran en la reutilització d'aigua en el sector agrícola de la comarca alacantina del Baix Segura.

Puig ha detallat que serà l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües (Epsar) qui desenvoluparà set grans actuacions a la comarca, amb l'objectiu de "tractar i reutilitzar per al sector agrícola més de 30,6 hectòmetres cúbics d'aigües depurades". Segons el cap del Consell, Epsar "està completament sanejada" i preparada per a impulsar aquesta inversió i convertir-se en "un referent en sostenibilitat".

La Generalitat ha detallat les partides de la inversió:

  • Una d'elles és la reforma del sanejament d'Orihuela Costa, que adequa la depuradora al creixement de la població i regenera fins a 16 depuradores de la comarca, que atenen 14 municipis i 160.000 habitants, amb un import global de 18 milions d'euros. Aquestes infraestructures són "essencials" per al Baix Segura, una comarca que triplicarà les depuradores preparades per a usos terciaris i comptarà amb 24 estacions, la qual cosa es traduirà en "aigua de més qualitat al mateix preu que ara", segons Puig.
  • A més, l'Epsar construirà una planta de compostatge de fangs al Pilar de la Foradada per 7,7 milions d'euros; una nova depuradora a Almoradí per 20 milions; una nova estació de bombament a Mil Palmeras, a Pilar de la Foradada per 1,5 milions d'euros; i la reforma de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) Oriola amb 11,6 milions. També s'iniciarà pròximament la redacció del projecte de les obres d'ampliació de l'EDAR de Callosa del Segura per quatre milions d'euros.
  • La Generalitat ha avançat que en els pròxims dies s'adjudicaran la redacció dels projectes de millora dels tractaments terciaris dels projectes de les estacions depuradores d'Albatera-Sant Isidre, Algorfa-Benejússer, Benijòfer, Dolores-Catral, Guardamar del Segura, Sant Fulgenci-Daia Nova-Daia Vella, Benferri - La Murada, Rojals i Oriola.
  • D'altra banda, el president ha recordat que des de la posada en marxa del Pla Vega Renhace s'han completat 17 actuacions de les 28 prioritàries i 10 més estan en marxa. També ha assegurat que la inversió a la comarca continuarà amb 156 milions en 2023.

El Consell autoritza recòrrer el Pla Hidrològic del Tajo

Així mateix, el ple del govern valencià ha autoritzat aquest divendres l'Advocacia de la Generalitat a presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra el reial decret que revisa el Pla Hidrològic del Tajo, en considerar que suposa un greu perjudici per als interessos valencians.

Així ho ha assenyalat la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, que ha destacat que el contingut de la disposició addicional novena inclosa en el reial decret és "absolutament arbitrària i contrària a la legalitat", perquè l'establiment dels cabals ecològics en aquests trams no té "justificació tècnica".

El Consell, que demanarà en el seu recurs la suspensió cautelar dels cabals ecològics, destaca que aquesta disposició addicional novena no és la que es va sotmetre a consulta pública i no es correspon amb el que es va votar en el Consell Nacional de l'Aigua. Tampoc no compleix el que va plantejar el Consell d'Estat en el sentit que el mesurament de cabals ecològics es base en criteris tècnics iguals per a tots els rius.

Navarro ha justificat la presentació del recurs per a defensar els interessos dels regants i de la ciutadania del sud de la Comunitat Valenciana, els beneficiaris d'un transvasament en el qual, segons ha destacat, arribarien 100 hectòmetres cúbics d'aigua menys per l'increment dels cabals del Tajo.

La Generalitat al·ludeix als "perjudicials efectes socioeconòmics" que poden derivar-se de la disminució de recursos hídrics, així com a "la falta de rigor tècnic en els càlculs". Per això autoritza a recórrer contra el reial decret que va aprovar la revisió dels plans hidrològics de diverses demarcacions hidrogràfiques.

En vista de les crítiques del PP sobre la tardança del Consell a recórrer contra aquesta norma, la vicepresidenta del govern valencià, Aitana Mas, ha destacat que calia esperar que es publicara en el BOE el reial decret. Això va ocórrer divendres passat, perquè són un executiu "seriós i rigorós", que no fa "política ficció" ni recursos sobre notes de premsa.

També et pot interessar

stats