El nou Pla Hidrològic del Xúquer podria comprometre el futur ecològic del riu

Xúquer Viu denuncia que la Generalitat ha centrat la pressió institucional en el Tajo-Segura i s'ha oblidat de la sobreexplotació del riu, mentre que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer garanteix la seua supervivència

Xúquer Viu denuncia que el futur del riu està en perill amb el nou pla hidrològic, mentre que la CHX defensa la seua supervivència / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de gener 2023 - 06:30 Actualitzat: 29 de gener 2023 - 12:12

Dimarts passat el Consell de Ministres aprovava els dotze plans de conca per al tercer cicle de planificació hidrològica dels rius espanyols (2023-2027), un mecanisme que, a banda de suposar una retallada en el transvasament Tajo-Segura, podria perpetuar la sobreexplotació del Xúquer, el riu principal del País Valencià.

En el punt de mira es troba el nou concepte de cabal ecològic, és a dir, l’aigua necessària per a mantindre els valors ecològics necessaris per a la supervivència dels rius. Implantar-lo suposa un avanç respecte a l’anterior pla hidrològic i es pretén complir la directiva marc de la Unió Europea que ha de garantir la bona salut de l’aigua abans del 2027.

Així i tot, Plataformes ecologistes com Xúquer Viu fan una lectura negativa del nou pla i consideren insuficients les mesures adoptades per a assolir aquests objectius ambientals, fet que suposa “una amenaça per al futur del Xúquer” per haver “cedit” als interessos de la Manxa Oriental i el Vinalopó.

Xúquer Viu: “La Generalitat ha oblidat el Xúquer”

En declaracions en À Punt Notícies, Paco Sanz, portaveu de Xúquer Viu, ha afirmat que un dels problemes més greus del riu es troba a l'aqüífer de la Manxa Oriental, un dels més importants per al Xúquer, que ha patit “durant dècades” una “sobreexplotació amb extraccions abusives que superen les aportacions” a causa de la conversió de terrenys de secà en regadiu. Una situació que reconeix la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i el nou pla.

En aquest sentit, des de la plataforma lamenten que mentre “tota l'atenció i pressió institucional” s'ha centrat en el manteniment del Tajo-Segura, la Generalitat “ha oblidat la situació de sobreexplotació del Xúquer”, fet que suposa “un greuge per al riu encarregat d’aportar més de la meitat d’aigua” dels rius valencians.

En vista del que consideren uns cabals ecològics “completament insuficients”, els ecologistes denuncien que en diversos trams del Xúquer i en paratges com l’Albufera la situació és alarmant. Els últims quatre quilòmetres del riu, al seu pas per Cullera (Ribera Baixa), té “només 0,5 m³ per segon, l’1% del cabal en règim natural”, adverteix Sanz, “un fet que posa en perill el futur de les activitats humanes i econòmiques a la zona”.

Un altre dels assumptes que preocupa a la plataforma és l’anunci d’un conveni per al transvasament de 278,2 hm³ d’aigua del Xúquer al Vinalopó en els pròxims deu anys per a la recuperació d’uns aqüífers sobreexplotats a les comarques del sud.

Confederació Hidrogràfica del Xúquer: “El riu Xúquer està garantit”

Per la seua banda, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ix a la defensa d’aquest pla, amb el qual considera que s’ha fet un esforç per a establir el repartiment de l’aigua en funció dels recursos disponibles, garantint el règim de cabals ecològics mínims.

Pel que fa al transvasament d’aigua del Xúquer al Vinalopó, Aránzazu Fidalgo, cap de l’oficina de Planificació Hidrològica de la CHX, afirma que “només es transvasarà aigua quan es complisca amb el règim de cabals mínims i sempre que hi haja excedents d’aigua al riu, per tant, el riu Xúquer està garantit”.

A banda, des de la Confederació asseguren que el nou pla de conca garanteix un requeriment hídric de 210 hm³ per a l’Albufera, “part dels quals procedirà dels estalvis per a modernitzar la Séquia Reial i una altra dels rius Xúquer i Túria”.

També et pot interessar

stats