La plataforma Xúquer Viu denuncia que el riu continua sec 15 quilòmetres al pas per Cullera

El grup ecologista ha demanat que li assignen més entrada d’aigua per evitar la salinització de la conca del riu

L'assut de Cullera ha estat sec durant cinc dies, segons denuncia Xúquer Viu
17 de desembre 2021 - 22:08

La Coordinadora Xúquer Viu està cinc dies denunciant que el Xúquer, el riu més llarg i cabalós de la Comunitat Valenciana, s’ha quedat sense aigua en els últims 15 quilòmetres.

Un equip d’À Punt Notícies s’ha traslladat a l'assut de Cullera (Ribera Baixa), entre Fortaleny i Sueca, on durant tota la setmana la plataforma ecologista ha fet fotos que mostren la conca completament seca. Frederic Piqueres, membre d’aquest col·lectiu, ha denunciat que “el riu agonitza perquè estem maltractant-lo”. 

Per contra, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha defensat que s'està respectant el que marca el pla hidrològic. El president, Miguel Polo, ha precisat que hi ha una diferència entre que no hi haja aigua a l’assut i la sequera del riu. “Seria un cas diferent que no passara el cabal ecològic o que el riu s’haguera secat, però no ha passat ni una cosa ni l’altra”, ha assegurat. 

L'assut de Cullera té assignat un cabal ecològic d'1,5 metres cúbics i l'assut de la Marquesa té assignat mig metre cúbic per segon. Segons han assenyalat els ecologistes, la manca d'aigua fa que l'últim tram de cinc quilòmetres del Xúquer estiga salinitzant-se per la baixa aportació d'aigua dolça. 

Encara que la Confederació ha afirmat que precisament aquest divendres ha revisat el cabal ecològic marcat en tots els punts, Xúquer Viu ha demanat que en el pròxim pla hidrològic li assignen més entrada d'aigua, “perquè la vida del riu s'enlaire amb bones ales”.

També et pot interessar

stats