Polèmica pel pla de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que vol tancar els aqüífers del Vinalopó sobreexplotats

Els regants s'oposen a l'actuació i demanen endarrerir-la mentre negocien alternatives per a transferir aigua i compensacions econòmiques

Transvasament Xúquer-Vinalopó
Transvasament Xúquer-Vinalopó / Europa Press

La guerra de l'aigua esguita també el transvasament Xúquer-Vinalopó. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) té previst donar llum verda aquest dimecres al pla d'actuació sobre els sis aqüífers del Vinalopó que estan declarats en situació de sobreexplotació des del 2020. La mesura busca evitar la sobreexplotació dels pous per al regadiu a les comarques del sud, però en la pràctica suposa el tancament progressiu d'aquests aqüífers fins al 2027. 

Els agricultors i usuaris del Vinalopó —uns 500 en total, sobretot de les comarques del Vinalopó, l'Alacantí i la Marina Baixa— hauran de regar obligatòriament amb l'aigua del transvasament Xúquer-Vinalopó que els arribarà a partir de divendres. Un enviament de 18,8 hectòmetres cúbics que és el més gran autoritzat en els deu anys d'existència de la conducció i confirma la posada en marxa iniciada el 2021. També serà el més car de la història, amb 29,5 cèntims per metre cúbic. 

El nou pla ha posat les comunitats de regants en peu de guerra. No veuen amb bons ulls el tancament dels pous i demanen ajornar-lo mentre negocien compensacions econòmiques. "És una actuació molt dura per a nosaltres", lamenta el president de la Comunitat General d'Usuaris del Vinalopó Mitjà i l'Alacantí, Ángel Urbina. Des de l'entitat demanen més temps per a arribar a un consens i alternatives: "No podem continuar negociant sense portar aigua perquè arribem al mes de novembre i això, als regants, ens mata", ha lamentat. 

Les comunitats de regants van recórrer contra la declaració de sobreexplotació dels aqüífers davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i estan a l'espera de resolució. Havien demanat que no s'aprovara cap actuació fins que no hi haguera una sentència. El nou pla hidrològic del Xúquer determina que l'aigua sobrant es destine a regenerar el parc natural de l'Albufera i no anirà finalment destinada al transvasament. 

El president de la CHX, Miguel Polo, ha remarcat en declaracions a Les notícies del matí que el que s'aprova no és el tancament dels pous, sinó el programa per a garantir-ne la sostenibilitat. "Cal ajustar les extraccions al recurs disponible i no traure'n més perquè això suposa la disminució del nivell freàtic, és a dir, el descens del nivell de les aigües", ha assenyalat. Polo ha insistit que els regants del Vinalopó, l'Alacantí i la Marina Baixa tenen com a alternativa els 18 hectòmetres cúbics que ja s'han començat a transvasar des del Xúquer. 

La polèmica ha pujat de to en els últims dies fins al punt que els agricultors de l'Alt Vinalopó han decidit no regar amb l'aigua transferida del Xúquer, que arribarà a Alacant aquest divendres. És la manera amb què han decidit protestar per la retallada en més d'un 90% de l'extracció d'aigua que pretén aprovar la CHX. Critiquen que el nou pla "no garanteix continuïtat" en el futur i l'encariment de l'aigua. "No hi ha un model de compensacions ni cap pla per a deixar d'extraure aigua, nosaltres som els primers que volem que els aqüífers deixen de sobreexplotar-se", ha manifestat Pepe Micó, de la Plataforma pel Futur de l'Agricultura de l'Alt Vinalopó. 

Un estudi dels agricultors de la zona adverteix que la falta d'aigua comportarà la baixada en un 60% del valor de la producció i la pèrdua almenys del 50% del terreny de conreu. En total estan afectades 52.000 hectàrees de l'Alt i Mitjà Vinalopó i cultius com ara el raïm de taula, hortalisses i arbrers fruiters.

Les comunitats de regants del sud pressionen la Generalitat perquè vote en contra del nou pla d'actuació. Tenen la vista posada en la reunió que han de mantindre aquest dimecres representants de la CHX amb la Conselleria d'Agricultura per si aconsegueixen intercedir per tal que s'acabe endarrerint la decisió de tancar els pous de reg. En cas contrari, no descarten acudir als tribunals amb "les querelles i demandes pertinents", ha advertit Urbina, que també és portaveu de la Junta Central d'Usuaris del Transvasament Xúquer-Vinalopó. 

Mazón adverteix amb protestes

Per la seua banda, el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón (PP), ha anunciat aquest dimecres que, si la Confederació Hidrogràfica del Xúquer aprova la prohibició d'extraure aigua dels aqüífers, cosa que afectaria els agricultors del Vinalopó i l'Alacantí, l'assumiran com "una altra declaració de bel·ligerància" i utilitzaran "totes les estratègies no sols jurídiques", sinó també "de protesta, de carrer, de reclamació, de manifestació i a tots els nivells" en contra d'aquesta mesura.

També et pot interessar

stats