La Confederació autoritza enviar els 18,8 hectòmetres pactats entre el Xúquer i el Vinalopó

El transvasament es concretarà a partir del 24 de maig i tindrà un preu de 0,295 euros el metre cúbic

El riu Xúquer, en una imatge d'arxiu
El riu Xúquer, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
23 de maig 2022 - 13:41

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha autoritzat aquest dilluns el transvasament d'un volum de 18,8 hectòmetres cúbics a través de la conducció Xúquer-Vinalopó. Aquesta xifra es va pactar el passat abril entre els usuaris del Xúquer-Vinalopó i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb competències sobre els cabals de la conca. Aquesta aigua, que començarà a enviar-se el 24 de maig, està destinada als regadius del sud de la Comunitat Valenciana.

Els 18,8 hectòmetres cúbics autoritzats suposen la xifra autoritzada més elevada fins ara per a aquest transvasament i multiplica per cinc l'enviament de l'any passat, segons la Confederació. L'aigua es desviarà des de l'Assut de la Marquesa, a Cullera (la Ribera Baixa) fins a la capçalera de la conca del riu Vinalopó, a Villena (l'Alt Vinalopó). "Aquests cabals permetran pal·liar la greu sobreexplotació dels aqüífers de les comarques alacantines de l'Alt, Mitjà i Baix Vinalopó", remarca la Confederació. L'aigua d'aquest enviament tindrà un preu de 0,295 euros el metre cúbic, segons la mateixa nota informativa.

"Aquesta autorització confirma que es posa en marxa el transvasament Xúquer-Vinalopó, que s'inicià l'any passat, i suposarà un primer pas per a la recuperació dels aqüífers sobreexplotats, així com l'assegurament d'un preu assequible per a aquests usuaris finals del sector primari", ha defés l'organisme en un comunicat.

El transvasament discorre durant 95 kilòmetres

El transvasament té una longitud aproximada de 95 quilòmetres i inclou dos túnels. La Confederació també ha detallat que el transvasament també inclou grans canonades de transport, amb diàmetres de 1.800 i 1.900 mm; quatre estacions de bombament, amb un total de 45 MW de potència instal·lada; i tres basses intermèdies de regulació, amb un volum total de 300.000 metres cúbics, entre altres.

També et pot interessar

stats