El 90% dels rius europeus continuaran sent insalubres el 2027

Un estudi de WWF conclou que només dos de les 21 conques hidrogràfiques estudiades, les dues a Finlàndia, podrien gaudir de bona salut d'ací a cinc anys

Els rius espanyols Duero, Ebre, Guadalquivir i Guadiana han sigut situats en la categoria d'estat moderat
Els rius espanyols Duero, Ebre, Guadalquivir i Guadiana estan situats en la categoria d'estat moderat / À Punt

El 90% de les conques fluvials analitzades en diversos països de la Unió Europea (UE) continuaran sent insalubres el 2027, segons revela un nou estudi realitzat per l'ONG Fons Mundial per a la Natura (WWF) i la coalició Rius Vius d'Europa.

La segona edició de l'informe "L'esprint final dels rius europeus", publicada aquest dimarts, conclou que només dos de les 21 conques hidrogràfiques estudiades, totes dues a Finlàndia, podrien gaudir de bona salut el 2027.

Sobre la base d'aquests resultats, l'informe subratlla que diversos països “no aconseguiran l'objectiu jurídicament vinculant de la UE de retornar la salut a les aigües dolces brutes d'Europa” per a aquell any.

En aquesta edició l'informe va incloure l'anàlisi dels rius espanyols Duero, Ebre, Guadalquivir i Guadiana, que s'han situat en la categoria d'estat moderat.

Per darrere de les dues conques hidrogràfiques de Finlàndia, categoritzades com a estat bo, hi ha la conca del Loira-Bretanya a França i del Guadiana a Espanya, que obtenen bons resultats en diversos àmbits i avancen cap als objectius de la directiva marc de l'aigua.

Aquesta directiva, adoptada fa 20 anys, exigeix que els plans hidrològics de conca s'elaboren cada sis anys i que indiquen com s'aconseguiran els objectius mediambientals de cada conca hidrogràfica.

L'informe destaca que els plans per al període 2022-2027 “són crucials”, ja que són els últims abans de la data límit de la directiva per a garantir el 2027 la bona salut de l'aigua.

Els casos en pitjor estat són dues conques hidrogràfiques italianes, dues alemanyes, el riu Rin als Països Baixos i el pla internacional de l'Oder.

El rendiment dels projectes de plans de gestió de conques hidrogràfiques és "deficient" en quasi la meitat dels indicadors analitzats, entre els quals s'inclouen la contaminació, l'extracció excessiva d'aigua, els bloquejos com les preses i la mala gestió de les inundacions i les sequeres.

En la presentació de l'informe, la responsable de l'àrea d'aigües de l'Oficina de Política Europea de WWF, Claire Baffert, ha assenyalat que "en lloc de centrar els seus esforços en l'esprint final cap a uns rius saludables el 2027, massa països de la UE estan posposant fer-ho".

"Els nostres rius mereixen una bona planificació, mesures serioses i inversions creïbles", ha manifestat Baffert, que va assegurar que "molts països de la UE estan corrent cap a l'incompliment de la legislació".

El cap adjunt de la Unitat d'Aigua Neta en la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, Hans Stielstra, ha apuntat que encara que l'estudi mostra dades interessants, només s'han analitzat les conques hidrogràfiques d'onze Estats, per la qual cosa va considerar que "no pot ser representatiu per a tota la UE".

En l'informe es recomana als estats membres que dediquen un pressupost substancial al programa de mesures, alinear els plans de gestió de residus amb les ambicions nacionals en matèria de biodiversitat i promoure l'adopció de solucions basades en la naturalesa.

També et pot interessar

stats