Xúquer Viu denuncia un descens “alarmant” del cabal del baix Xúquer: "És insuficient"

La plataforma denuncia que al pas per l'assut de Cullera el riu s'interromp, “deixant-lo sense continuïtat”

L'assud de Cullera, en una imatge de la plataforma
L'assut de Cullera, en una imatge de la plataforma / Xúquer Viu

La plataforma Xúquer Viu ha denunciat un descens “alarmant” del cabal del baix Xúquer, i ha assegurat que “no compleixen ni la Instrucció de Planificació Hidrològica ni la mateixa metodologia del nou pla”, que ha d’aprovar el Consell Nacional de l'Aigua el pròxim dia 30.

En la plataforma han indicat que aquesta situació “pot comprovar-se a l'assut de Cullera o Fortaleny, a quinze quilòmetres de la desembocadura, o al de la Marquesa, a quatre quilòmetres de la mar, on l'aigua no arriba damunt de l'assut”. Han qualificat el cabal ecològic del Xúquer de “paupèrrim”.

Segons apunten, el Pla Hidrològic assigna 1,5 m³/s al Xúquer al pas per l'assut de Cullera i el riu s'interromp en aquest punt, “deixant-lo sense continuïtat”. A més, Xúquer Viu ha manifestat que, “d'acord amb els cabals ambientals fixats per a novembre en l'assut d'Antella, a setanta quilòmetres de la desembocadura, haurien de superar els 2,27 m³/s; però en la mitjana diària dels últims sis dies, en cinc no s’ha arribat a aquest mínim, cosa que suposa una disminució de fins al 12%”.

Així mateix, han apuntat que el mateix succeeix A l'assut de la Marquesa, A la part final del riu, on “aquest dilluns en algun moment han passat 0,57 m³/s, quan segons el nou pla durant novembre haurien de passar un mínim de 0,63, un 10% per baix”. A més, diumenge la mitjana també es va situar per davall del mínim establit. “En aquest assut es van detectar el diumenge al voltant de 50 peixos morts”, han agregat.

El nou pla encara no ha entrat en vigor “i no estan obligats a complir-lo”, segons ha lamentat la plataforma, que ha criticat una “falta de sensibilitat ambiental per part dels gestors hidrològics”. Xúquer viu ha demanat que no es repetisca la situació de l'any passat i ha censurat que “es diga que l'aigua es filtra per davall de l'assut. Això no es pot comprovar de cap manera, ja que el cabalímetre de l'assut de Cullera no funciona des de fa molt temps”.

També et pot interessar

stats