Xúquer Viu demana preservar el Xúquer i l'Albufera: "No volem que es convertisca en una claveguera"

Afirmen que són ecosistemes "sobreexplotats" i alerten dels possibles impactes mediambientals de transvasar aigua d'aquests entorns naturals

Concentració de Xúquer Viu per demanar la preservació de Xúquer i l'Albufera
Concentració de Xúquer Viu per a demanar la preservació de Xúquer i l'Albufera / Europa Press

La plataforma Xúquer Viu ha demanat aquest dijous en una concentració enfront de les portes del Palau de la Generalitat que es preserve els ecosistemes del riu Xúquer i l'Albufera de València perquè "no es convertisquen en una claveguera".

Així ho ha destacat el portaveu de l’organització, Paco Sanz, que ha volgut mostrar la seua satisfacció a la decisió del govern de no haver transvasat aigua del riu Xúquer a Almeria a través d'una concessió de la séquia reial: "No podem vendre la nostra aigua, és inacceptable".

Els participants en la protesta han mostrat pancartes en les quals es podia llegir "Al Xúquer no li sobra aigua, ni una gota", o "el Xúquer no es ven" per a demandar al govern autonòmic una major defensa d'un dels rius que aporta "més de la meitat de l'aigua del sistema fluvial valencià".

En aquest sentit, Sanz ha recordat que tant el Xúquer com l'Albufera de València ja estan bastant "sobreexplotats" i alerten dels possibles impactes mediambientals que pot ocasionar un transvasament d'aigua d'aquests entorns naturals.

Des d'aquesta plataforma han mostrat disconformitat amb els transvasaments d'aigua perquè consideren que es tracta d'una reducció de l'aigua disponible i ha recalcat que "mentre que no hi haja un bon estat ecològic, com diu el marc de l'aigua de la directiva europea, no s'hauria de fer cap transvasament".

"Els cabals ecològics són reduïts, el canvi climàtic afecta les aportacions hídriques, si no treballem per a preservar les masses d'aigua, a poc a poc, serà un desastre i acabarem com el Mar Menor i no volem convertir el nostre riu en una claveguera", ha assenyalat el portaveu.

"Es parla molt del Vinalopó i del Segura, però el Xúquer és clau per al nostre sistema hídric, i és un riu del qual també depén l'Albufera de València", ha assegurat Sanz, que ha demanat a les autoritats "més atenció" per a evitar agressions mediambientals.

En aquest sentit, Sanz ha afirmat que, malgrat que no es troben en el mateix punt que en el Mar Menor, les amenaces són "molt grans", i per això esperen no arribar a la mateixa situació i evitar que aquest riu i l'Albufera "es convertisquen en una claveguera".

També et pot interessar

stats