El govern espanyol frena el transvasament d'aigua del Xúquer a Almeria

La Séquia Reial volia pagar la modernització dels regadius i ara reclama a la Generalitat que assumisca el cost, segons el Conveni d'Alarcón

Imatge de la Sèquia Reial del Xúquer
Imatge de la Séquia Reial del Xúquer / ARJ

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha decidit deixar en suspens la cessió de deu hectòmetres cúbics (hm³) d'aigua de la Séquia Reial del Xúquer destinats a regar cultius d'Almanzora (Almeria). Una opció que havia proposat el mateix departament encapçalat per la ministra Teresa Ribera, que ara opta per estudiar altres mesures per a solucionar la situació de sequera que pateix el camp andalús. 

El gir en el plantejament del govern espanyol l'ha donat a conéixer aquest dilluns la mateixa Séquia Reial del Xúquer, entitat que gestiona els recursos del riu i que aglutina regants de la Ribera i l'Horta Sud. L'abril passat, Transició Ecològica proposava enviar a Almeria deu hm³ d'aigua per a pal·iar l'escassesa hídrica de la zona. Una mesura que anava a ser temporal, un any ampliable a cinc en total, i que ara queda damunt la taula per a buscar noves alternatives. 

La rectificació del Ministeri es deu a l'oposició que els regants de la Ribera Baixa havien mostrat en els últims dies. Les crítiques van ploure sobretot pels dubtes que es generaven entorn de l'afecció que tindria aquest transvasament d'aigua sobre l'Albufera i el cabal ecològic del Xúquer en l'últim tram.

La Séquia Reial del Xúquer volia els diners que es cobrarien per vendre l'aigua a Almeria per a acabar de modernitzar els sistemes de regadiu. Però entitats com la plataforma Xúquer Viu s'hi negaren en redó a aquesta possibilitat, amb l'argument que l'aigua del riu valencià no ha de servir per a "fer negoci" sinó per a regar els camps del territori. Dissabte passat, de fet, el col·lectiu va escenificar el seu malestar amb una protesta al carrer, sota el lema "El Xúquer no es ven", per a fer pressió

Descartada de moment la possibilitat de fer l'aportació d'aigua a Almeria, la Séquia Reial del Xúquer denuncia la "descoordinació inacpetable" que ha existit entre les administracions públiques, tant estatals com autonòmiques, durant aquest procediment. Asseguren que el mecanisme pactat no era una venda d'aigua sinó, com estableix la llei, una concessió temporal per acord entre els usuaris cedents i cessionaris amb el control de l'administració per a evitar perjuís a tercers o al medi ambient.

Segons recorda el col·lectiu de regants, la norma estableix també una compensació econòmica fixada per acord mutu entre les parts. En aquest cas, segueix l'entitat, s'haguera destinat a reduir els vessaments dels regants i fer front a les despeses extraordinàries derivades del conveni signat amb la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries (Seiasa) per a executar la modernització en huit sectors. Un cost que, segons el Conveni d'Alarcón, hauria d'assumir la Generalitat. És per això que reclamen al Consell que complisca els compromisos adquirits amb l'entitat i atorque les subvencions necessàries per a cobrir la part d'inversió que corresponia a la Séquia Reial del Xúquer per a escometre la renovació d'infraestructures. 

També et pot interessar

stats