Polèmica per la possible cessió d'aigua del Xúquer a Almeria

Xúquer Viu assegura que l’aigua de la Séquia Reial és per a regar els camps valencians i "no per a fer negoci"

La plataforma Xúquer Viu denuncia que es pretenen vendre a Almeria deu hectòmetres cúbics anuals d'aigua del Xúquer / À Punt NTC

L'aigua torna a ser motiu de conflicte al territori valencià: la plataforma Xúquer Viu denuncia que es pretenen vendre a Almeria deu hectòmetres cúbics anuals d'aigua d'aquest riu. Des de la Séquia Reial, l'entitat que gestiona aquests recursos, expliquen que és una solució temporal per a poder finançar obres de modernització de regadiu.

El portaveu de la plataforma Xúquer Viu, Paco Sanz, ha afirmat a À Punt NTC que l’aigua que té assignada Séquia Reial té la finalitat de "regar els nostres camps" i que no és "per a fer negoci". "Estem reclamant l'aigua del Tajo-Segura i a Manxa oriental, però ens sobra aigua per a vendre-la a Almeria?", es pregunta escèptic. 

D’altra banda, el secretari de la Séquia Reial del Xúquer, Juan Valero de Palma, afirma que aquesta possible cessió no generarà menys retorns d'aigua ni al riu ni a l'Albufera, que només tindria una disminució dels retorns d’un hectòmetre cúbic, és a dir, un 0,2%.

Des de l'entitat que administra l'aigua del Xúquer argumenten que els guanys que obtinguen serviran per a finançar la modernització dels regadius que no s'ha pogut escometre per falta d'inversions públiques. Una modernització que "permetrà estalviar molta aigua", afirma, Valero de Palma. 

La cessió d'aigua a Almeria s'haurà d'acordar d'ací a deu dies en la Junta General de Regants i després caldrà el vistiplau del Ministeri. Mentrestant, el grup conservacionista espera que, tant el govern espanyol com la Conselleria i la Generalitat, es pronuncien en contra. 

També et pot interessar

stats