L’any 2023, seriós aspirant a convertir-se en el més calorós de la història

S’estan polvoritzant els rècords de temperatures a la tardor, en alguns casos deu graus per damunt de l’habitual

Les altes temperatures pertorben animals i plantes / À Punt NTC

L’any 2023 apunta a ser l'any més calorós de la història: des del 28 de setembre es polvoritzen rècords de temperatures altes per a la tardor. Aquest dijous ha marcat 34 graus a Requena, uns set graus per damunt del que tocaria en aquesta època de l’any. Uns desajustaments que fan patir els animals i les plantes, perquè es descompassen els cicles vitals. 

A la Comunitat Valenciana, les comarques de l’interior estan deu graus per damunt del que seria normal aquest mes. La boia de València que registra la temperatura superficial marina ha arribat als 25,74 graus, un altre rècord d'octubre, el que suposa que està tres graus per damunt del que seria normal. 

Pel que fa a la fauna, a la vora de les platges continuen nadant desenes de meduses per la temperatura de l'aigua, i molts ocells que haurien d’haver migrat continuen a les nostres terres. Les aus són esplèndids bioindicadors, sobretot les insectívores com les oronetes comunes o els avions comuns, que a hores d'ara continuen alimentant-se'n de milions que troben en l'ambient, quan haurien d'estar ja a l'Àfrica o a punt de saltar l'estret de Gibraltar.

El que més sorprén els meteoròlegs és la persistència de la temperatura, que estan provocant que els tarongers estiguen en flor al mes d'octubre; les riberes fluvials, amb els arbres caducifolis verds; i la campanya de bolets, paralitzada, perquè la muntanya està resseca. Són els senyals que el canvi climàtic reflecteix en la natura.

També et pot interessar

stats