El govern afronta la votació de la llei de benestar animal en un moment complicat per a la coalició

Després del xoc per la llei del "només sí és sí', el PSOE i Podem arriben dividits a la llei animalista i poden veure reprovat Marlaska

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Patxi López i el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique  conversen en el Congrés dels Diputats,
El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Patxi López i el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique conversen en el Congrés dels Diputats / Gustavo Valiente Herrero (Europa Press)

El govern espanyol encara aquest dijous les primeres votacions de l'any en el Congrés dels Diputats amb els dos socis enfrontats per la llei de llibertat sexual, més coneguda pel nom del "només sí és sí", i per l'exclusió dels gossos de caça de la llei de benestar animal. A això s'uneixen discrepàncies amb els aliats parlamentaris, que podrien portar fins i tot a fer tirar avant la reprovació del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

La votació de la llei de benestar animal, prevista per a aquest dijous, no arriba en el millor moment per a la coalició, ja que fa dies que airegen les seues discrepàncies al voltant de la llei de llibertat sexual que el PSOE vol reformar amb una proposició de llei que, per a Unides Podem, suposa una regressió.

La negociació entre els ministeris de Justícia i Igualtat per a corregir els "efectes indesitjats" de la norma no va arribar a bon port i el PSOE ha començat la setmana presentant unilateralment la seua pròpia reforma.

I amb les espases enlaire arriba ara la votació definitiva dels projectes de llei de benestar animal. Encara que a principis d'aquesta setmana la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, donava per fet que s’aprovarà, dimecres Podem, juntament amb ERC, Bildu i Més País, han elevat la pressió als socialistes amb una esmena per a incloure els gossos de caça en el text, un punt que rebutja el PSOE. El PP i Vox han anunciat que s'oposaran a la norma. Per tant, el PSOE necessita l'ajuda del seu soci de coalició. 

Diverses fonts d'Unides Podem admeten que la norma està en perill. Consideren que aquesta situació, sumada a les diferències pel "només sí és sí", fan que el conflicte entre els socis siga "greu", encara que subratllen que no hi ha risc de ruptura en l'executiu.

Votació de reprovació de Grande-Marlaska

I en la mateixa jornada arriba la votació de la reprovació del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per les seues "mentides" sobre la tragèdia de la tanca de Melilla de juny de l'any passat. Encara que no la secundarà Unides Podem, podria tirar avant, ja que el PP ha recaptat el suport de partits independentistes com a ERC i Junts.

En aquest context, els socis del govern han fet crida a rebaixar el to. La diputada i secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha defensat que en el seu partit estan "tractant d'actuar amb responsabilitat i rigor" i ha fet una crida al fet que tots els grups parlamentaris "se sumen a la seua forma de treball". En aquest punt ha posat l'accent que els socialistes continuaran "treballant perquè hi haja un acord, a negociar", ja que ara mateix s'obri un procés on els grups podran presentar esmenes i a partir d'ací els socialistes parlaran "i a negociar amb total normalitat".

En Unides Podem la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha desplegat un to conciliador i ha fet una crida a la serenitat dins de l’executiu, cuidar la coalició i actuar de manera unitària davant edl xoc per la llei del "només sí és sí", destacant que l'acord serà possible si es preserva el consentiment com a centre de la normativa. En el seu entorn incideixen en aquesta idea i recalquen que s'arribarà finalment a un pacte i exhorten a abaixar el to de les declaracions en tots dos costats i el soroll, que només beneficia el Partit Popular. Una línia per la qual advoquen diverses branques d'Unides Podem.

També et pot interessar

stats