La Fiscalia arxiva la investigació sobre la tragèdia de la tanca de Melilla en no veure cap delicte

El passat 24 de juny moriren almenys 23 persones mentre tractaven de travessar el pas fronterer entre Espanya i el Marroc

Manifestació a Ceuta contra els successos ocorreguts a la tanca de Melilla el passat 24 de juny
Manifestació a Ceuta contra els successos ocorreguts a la tanca de Melilla el passat 24 de juny / Antonio Sempere (Europa Press)

La Fiscalia ha arxivat les diligències obertes per a investigar el salt massiu ocorregut el passat 24 de juny a la tanca de Melilla, on van morir almenys 23 migrants subsaharians —segons xifres oficials— i centenars patiren ferides. El ministeri públic no aprecia indicis de delicte en l'actuació dels agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que intervingueren per a impedir-los l'entrada a territori espanyol. 

Segons informa en un comunicat la Fiscalia, ha donat trasllat al director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil de l'actuació de diversos agents que van llançar pedres contra les persones migrants, per si fora constitutiva d'infracció disciplinària.

L'episodi viscut a Melilla ha situat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en el centre de l'huracà polític. Diferents grups parlamentaris, des de socis de govern fins a l'oposició, li han exigit explicacions públiques per a aclarir amb transparència els fets, que la BBC arreplega en un documental molt polèmic on s'insinua que les autoritats espanyoles sí que hi tingueren responsabilitats. Unides Podem reclama obrir una comissió d'investigació en el Congrés per a determinar eventuals responsabilitats polítiques, mentre que l'oposició exigeix directament la destitució del ministre.

A pesar de les imatges i les últimes investigacions periodístiques que contradiuen la versió oficial sobre el que va passar, Grande-Marlaska es manté ferm en el relat defés fins ara des de l'executiu espanyol i insisteix que no va haver-hi cap víctima mortal en territori espanyol. Segons les ONG, aquell dia van perdre la vida una setantena de persones i una investigació del consorci de mitjans Lighthouse Reports apunta que com a mínim una de les víctimes va perdre la vida en zona espanyola.

Un informe elaborat per Amnistia Internacional acusa les forces de seguretat del Marroc i d'Espanya desplegades aquell dia d'haver comés crims contra el dret internacional com l'omissió de l'auxili mèdic als ferits, tortures o expulsions col·lectives. I conclou que aquell dia van morir, almenys, 37 persones subsaharianes.

També et pot interessar

stats