Marlaska reitera que ningú va morir en territori espanyol durant la tragèdia de Melilla

El ministre de l'Interior s'aferra a la versió oficial sobre el salt massiu a la tanca fronterera amb almenys 23 víctimes mortals, a pesar de les últimes evidències

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dimecres en el Congrés
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dimecres al Congrés / Juan Carlos Hidalgo

A pesar de les imatges i les últimes investigacions periodístiques que contradiuen la versió oficial sobre la tragèdia de Melilla, el ministeri de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es manté ferm en el relat defés fins ara i ha insistit aquest dimecres que no va haver-hi cap víctima mortal en territori espanyol. El salt massiu a la tanca fronterera entre la ciutat autònoma i el Marroc ocorregut el 24 de juny passat va saldar-se amb la mort d'almenys 23 migrants subsaharians —70 segons les ONG— i una investigació del consorci de mitjans Lighthouse Reports publicada just la vespra apunta que com a mínim una de les víctimes va perdre la vida en zona espanyola.

Grande-Marlaska, que ha comparegut en el Congrés per a donar explicacions pels fets per segona vegada, ha tornat a defendre l'actuació "proporcionada" de la Guàrdia Civil en el pas fronterer i ha reafirmat de nou que no va caldre "lamentar cap pèrdua de vida humana en territori nacional". "Ho vaig dir i ho reitere: estem parlant d'uns fets tràgics que succeeixen fora del nostre país", ha asseverat el titular d'Interior.

La investigació de Lighthouse Reports, en què participa El País, s'alinea amb els arguments mantinguts pels socis del govern espanyol, d'investidura i l'oposició que, després de visionar la setmana passada les imatges gravades de la tragèdia, assenyalaren que la turba de migrants va arribar a tocar la part espanyola, que els agents marroquins actuaren en territori espanyol i que no va haver-hi una atenció sanitària adequada.

Però Grande-Marlaska s'ha tancat en banda i ha retret als diputats de la comissió d'Interior l'"actitud decebedora" per no visionar "ni un terç" de les imatges disponibles. A parer seu, "s'ha constatat de manera evident que la tragèdia va succeir principalment en un altre país", tal com han afirmat les forces de seguretat marroquines i espanyoles. En aquest sentit, ha demanat responsabilitat a tots els grups parlamentaris en considerar que s'ha intentat "redefinir el dret internacional i l'exercici de la sobirania per part dels estats retorçant arguments" i ha qualificat d'"irresponsabilitat" el fet d'afirmar que no es va atendre els migrants que ho van necessitar perquè hi havia "equips d'atenció sanitària òbviament protegits" davant l'"assalt violent". Segons ha detallat, onze migrants van ser traslladats a l'hospital de Melilla.

Durant la seua compareixença, interrompuda en diverses ocasions pels aplaudiments de la bancada socialista, el ministre ha retret als qui pretenen justificar "el dret de violentar una infraestructura fronterera" per a sol·licitar protecció internacional, perquè la llei d'asil defineix clarament els espais per a fer-ho. "Espanya, no tinguen cap dubte, és un país d'acolliment per a qualsevol sol·licitant d'asil que toque a les portes, però no pot permetre que ningú intente derrocar-les a palades", ha subratllat el ministre, abans de tornar a lamentar les morts i reiterar que l'assalt protagonitzat per uns 1.700 migrants organitzats va ser un intent d'"agressió sobre la frontera espanyola intolerable i violent".

També et pot interessar

stats