Una investigació periodística qüestiona de nou la versió de Marlaska en la tragèdia de Melilla

Assegura que almenys un migrant va morir en territori espanyol el passat 24 de juny

Una investigació periodística de Lighthouse Reports, El País i altres mitjans internacionals annalitza què va passar en la tragèdia de Melilla
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de novembre 2022 - 17:35 Actualitzat: 30 de novembre 2022 - 09:28

Una recerca de diversos mitjans de comunicació sota el consorci de Lighthouse Reports ha assenyalat aquest dimarts que almenys un migrant va morir en territori espanyol en la tragèdia de Melilla del passat 24 de juny, la qual cosa qüestiona la versió oficial del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

El responsable del Ministeri de l'Interior torna a comparéixer en el Congrés aquest dimecres per a parlar sobre aquesta tragèdia. Marlaska sosté que no va ocórrer “cap fet tràgic” a Espanya i que els 23 migrants morts el 24J —uns 70 segons la versió de diverses ONG— es van produir del costat marroquí de la frontera.

En la línia amb el documental de la BBC, Lighthouse Reports es remet a una reconstrucció visual pròpia que suposadament demostra que les persones aixafades a la frontera no van tenir assistència sanitària i almenys un migrant va morir. A més, segons la nova recerca que publiquen els mitjans El País, Le Monde, Der Spiegel i Enass, un dels 35 testimonis entrevistats assegura que una persona va morir del costat espanyol, mentre que en les imatges es veu als mateixos agents marroquins prenent el pols i confirmant la mort.

Aquesta persona identifica a un amic com el mort que es veu en el vídeo, en el qual es mostra als agents marroquins arrossegant-lo del seu costat de la frontera des de la zona que s'ha identificat com a espanyola.

Dels 2.000 subsaharians que van tractar de creuar a Espanya el 24 de juny passat, 134 van aconseguir accedir al centre temporal d'internament d'estrangers. Segons el Defensor del Poble, altres 470 migrants van ser rebutjats en frontera des del costat espanyol aquell dia.

La recerca recull testimonis que apunten al fet que va haver-hi molts migrants que es van esvair després de passar l'última tanca que separa tots dos països. “Els agents espanyols els van lligar les mans i els van lliurar als marroquins, que els van colpejar després, malgrat la situació de perill a la qual es van enfrontar en ser retornats al Marroc”, segons aquests testimonis.

Lighthouse Reports ha entrevistat funcionaris espanyols, els qui confirmen la ubicació “precisa” del costat espanyol de la frontera. Inclouen un vídeo de l'helicòpter de la Guàrdia Civil.

El Congrés va acollir divendres passat el visionament dels vídeos lliurats a la Fiscalia i al Defensor del Poble. Els portaveus d'Interior dels partits polítics van reiterar les seues crítiques a Grande-Marlaska, al qual acusen de mentir en negar els fets.

Interior: “Les hipòtesis i conjectures manquen de proves serioses”

Davant la publicació de l’article, el Ministeri de l’Interior, en un comunicat difós als mitjans de comunicació, ha manifestat que els fets són “hipòtesis i conjectures que manquen de qualsevol base probatòria seriosa” i que l’actuació de la Guàrdia Civil va ser “absolutament proporcional, professional i ajustada a dret”. A més, insisteix en el fet que cap mort va tindre lloc en territori espanyol. 

D’altra banda, el departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska “lamenta” que els partits polítics vulguen instrumentalitzar els fets recorrent a “especulacions periodístiques”. 

González Pons demana la dimissió immediata de Marlaska

En una roda de premsa a la seu del Partit Popular, el vicesecretari d’acció institucional del partit, Esteban González Pons, ha demanat la dimissió immediata del ministre Marlaska. I en cas de no dimitir aquesta mateixa nit, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que el faça cessar dimecres al matí. “Si Marlaska no dimiteix per mentider, el president (Sánchez) ha de fer-lo cessar demà al matí. Si no ho fa, es fa corresponsable de les mentides del seu ministre”, ha sentenciat. 

González Pons ha dit que és “insalvable des del punt de vista democràtic” que tant el president del govern com el ministre de l’Interior “siguen uns mentiders”. “Pels drets humans, per la defensa dels valors de la Constitució espanyola, perquè la veritat ha de prevaldre sempre en democràcia, perquè la mentida és inacceptable en el nostre sistema polític, Marlaska ha de dimitir”, ha insistit. 

En un sentit semblant, Ciutadans ha reclamat de vesprada l'eixida immediata de Fernando Grande-Marlaska com a ministre de l'Interior, siga per dimissió o per destitució, perquè considera que, després de les últimes revelacions sobre la tragèdia de Melilla, "la seua irresponsabilitat és intolerable". 

També et pot interessar

stats