Creix la pressió política perquè Marlaska done explicacions públiques sobre la tragèdia de Melilla

El ministre de l'Interior ha assegurat aquest dimarts que el Defensor del Poble té ja totes les imatges del salt massiu de la tanca de Melilla i ha deixat clar que no estan editades

Fernando Grande-Marlaska, aquest dimarts
Fernando Grande-Marlaska, aquest dimarts / A. Perez Meca (Europa Press)

Diferents grups parlamentaris, des de socis de govern a l'oposició, han exigit aquest dimarts que les explicacions per a aclarir la tragèdia en la qual almenys 23 migrants van morir el passat 24 de juny en el pas fronterer entre el Marroc i Melilla es donen amb transparència i no a porta tancada. La polèmica s'ha revifat després de l'emissió del documental de la BBC sobre els fets.

Així ho ha reclamat a l'arribada a la comissió de despeses reservades el portaveu del PNB, Aitor Esteban, després que la portaveu del govern, Isabel Rodríguez, haja al·ludit a la compareixença de hui del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a porta tancada i sobre la qual s'ha de guardar secret.

"No crec que aquests assumptes s'hagen de dur de manera secreta, no ho acceptaré", ha avisat Esteban, que ha destacat a més que els parlamentaris han de poder fer preguntes després de visitar aquest dilluns la frontera i ha recordat el compromís perquè puguen veure les imatges.

En un sentit semblant a Esteban, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha afirmat que "cada dia que passa resulta més evident que fa falta llum i taquígrafs" per a abordar la tragèdia de Melilla del 24 de juny, que va deixar una vintena de migrants morts. El diputat valencià considera "absolutament necessari" crear una comissió d'investigació per a conéixer "tota la veritat" sobre el que hi va ocórrer. "Un govern que es diu progressista no pot dir que tot es va fer bé a la llum de les imatges que estem veient", ha defensat en roda de premsa.

També la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha advertit que l'objecte de la comissió de secrets oficials no és què va ocórrer en el pas fronterer de Nador, sobre el que Marlaska ha de donar explicacions en comissió o en ple.

El PP veu "sorprenent" que el president del govern, Pedro Sánchez, no haja destituït ja el titular d'Interior perquè, segons aquest partit, va mentir respecte al que hi havia passat. Preguntada sobre si les imatges han de ser públiques, Gamarra ha demanat "màxima transparència".

Per la seua banda, Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, ha indicat que demanaran en la comissió de despeses reservades que Marlaska "diga la veritat" i "si van mentir [que] assumisquen responsabilitats" perquè "estem parlant de la vida de la gent", al temps que ha criticat que no es puga saber el que passa dins de la comissió, "una cosa poc democràtica".

"Tot allò que ajude a entendre on estem és interessant que siga públic", ha apuntat per la seua part Míriam Nogueras, diputada de JxCat, sobre si les imatges de la tanca han de ser públiques.

Grande-Marlaska diu que el Defensor del Poble té totes les imatges

Grande-Marlaska ha assegurat aquest dimarts que el Defensor del Poble té ja totes les imatges del salt massiu a la tanca de Melilla i ha deixat clar que no estan editades. Ho ha dit en declaracions als periodistes abans de comparéixer en la comissió de control de crèdits destinats a despeses reservades del Congrés i després que la institució que dirigeix Ángel Gabilondo haja assegurat que estava a l'espera que Interior li enviara més imatges de la tragèdia.

De fet, segons fonts d'Interior, la Fiscalia ja ha autoritzat que els diputats de la comissió puguen veure-les, si bé no han pogut concretar si a porta tancada o en obert.

També et pot interessar

stats