El Consell d'Europa, sobre la tragèdia de Melilla: "Espanya no hauria de contribuir a les violacions de drets humans"

La comissària Dunja Mijatovic, que va visitar recentment la ciutat autònoma, carrega contra la gestió del Ministeri d'Interior en el salt massiu a la tanca fronterera el juny passat

melillaAgents de la Gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla
Agents de la Gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla / Europa Press

La comissària europea de Drets Humans, Dunja Mijatovic, ha criticat aquest dimarts Espanya per la gestió del salt massiu a la tanca de Melilla el 24 de juny, en el qual van morir almenys 23 migrants subsaharians i centenars patiren ferides.

En un comunicat publicat aquest dimarts amb les conclusions preliminars de la visita que va fer la setmana passada a Espanya i que incloïa un desplaçament al pas fronterer entre la ciutat autònoma i el Marroc, Mijatovic carrega contra les devolucions en calent al Marroc de 470 persones migrants "sense que es respectara cap procediment legal". "Espanya, com altres estats membres del Consell d'Europa, —prossegueix la nota— no hauria de contribuir directament o indirectament a les violacions de drets humans a través de les mesures adoptades per a implementar la cooperació migratòria amb tercers països", en referència al Marroc.

A més, Mijatovic considera que l'ocorregut aquell dia a la frontera de Melilla mostra "la necessitat urgent de millorar les mesures de responsabilitat i solidaritat entre els estats membres del Consell d'Europa", l'organisme del qual depén aquesta comissària i la missió de la qual és la defensa dels drets humans i l'estat de dret.

Durant l'estada a Espanya, la comissària es va reunir amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; i diversos representants del govern espanyol entre els quals hi ha la ministra de Justícia, Pilar Llop; el d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá; i el d'Afers Estrangers, José Manuel Albares. A més, es va reunir amb el Defensor del Poble, la societat civil i organitzacions internacionals.

La tragèdia ocorreguda a Melilla ha situat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en el centre de l'huracà polític. Diferents grups parlamentaris, des de socis de govern a l'oposició, li han exigit explicacions públiques per a aclarir amb transparència els fets, que la BBC arreplega en un documental molt polèmic on s'insinua que les autoritats espanyoles sí que hi tingueren responsabilitats. Unides Podem reclama obrir una comissió d'investigació en el Congrés per a determinar eventuals responsabilitats polítiques, mentre que l'oposició exigeix directament la destitució del ministre.

També et pot interessar

stats