Amnistia Internacional acusa Espanya i el Marroc d'ometre l’assistència sanitària i torturar els migrants de la tanca de Melilla

L’organització creu que el 24 de juny hi va haver un "ús generalitzat de força il·legítima de les forces de seguretat", inclús quan els migrants estaven sota control policial

Una integrant d’Amnistia Internacional, en peu, entre les siluetes que representen els migrants morts
Una integrant d’Amnistia Internacional, dreta, entre les siluetes que representen els migrants morts / Sergio Pérez (Efe)

Les forces de seguretat del Marroc i d’Espanya, que es van desplegar a la tanca de Melilla el 24 de juny, van cometre crims contra el dret internacional com l'omissió de l'auxili mèdic als ferits, tortures o expulsions col·lectives. Així ho recull Amnistia Internacional en un informe que ha presentat aquest dimarts i que conclou que aquell dia van morir, almenys, 37 persones subsaharianes.

El director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha dit que el govern espanyol "sembla que ha tractat d'encobrir els fets", una afirmació que justificava en el fet que l’executiu no ha iniciat una investigació d'ofici, col·labora "de mal grat" amb la Fiscalia, "ha exonerat" les forces de seguretat i ha mentit.

Aquesta organització ha elaborat el document amb declaracions de testimonis i supervivents, amb imatges i altres indicis examinats des d’aquell 24 de juny fins a octubre. Aquest document denuncia un "ús generalitzat de força il·legítima per les forces de seguretat marroquines i espanyoles", fins i tot després que els migrants estigueren sota el control policial.

Amnistia Internacional assegura que tant els agents marroquins com els espanyols van usar porres, pilotes de goma i, de manera reiterada, gas lacrimogen. A més, l’entitat creu que els policies dels dos països van pegar colps i puntades a persones que ja estaven immobilitzades "en un espai tancant, del qual no tenien manera d'escapar".

D’altra banda, en la roda de premsa que ha oferit aquest dimarts l’entitat que treballa pels drets humans, els responsables han denunciat que ni la policia marroquina ni l'espanyola han garantit l'atenció mèdica d'emergència als ferits, els quals van quedar "a ple sol, durant huit hores, sense que se'ls prestaren primers auxilis bàsics".

En aquest sentit, Amnistia Internacional lamenta que el Marroc prioritzara el trasllat de cadàvers i el seu personal mèdic no ajudara els ferits fins a quasi dues hores després de reprimir el salt, tenint en compte que la policia espanyola no va permetre l'accés de la Creu Roja ni durant l'intent d'entrar ni després.

"Les autoritats espanyoles no van ajudar de cap manera les persones ferides, que van quedar en terra en territori espanyol una vegada conclosa l'operació policial, per la qual cosa van violar els seus drets de múltiples formes, inclòs el seu dret a atenció mèdica ràpida i adequada, i a no patir tortura i altres maltractaments", insisteix Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional ha posat el focus també en les denúncies de familiars i amics de 77 persones de les quals no se sap res des del 24 de juny, i de les quals les autoritats marroquines tampoc han investigat les desaparicions.  

També et pot interessar

stats