Marlaska justifica l'actuació policial "proporcionada" davant de l'atac ''violent'' a Melilla

Les explicacions del ministre en el ple del Congrés no han convençut cap grup parlamentari, excepte el socialista

Compareixença del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Quasi tres mesos després de la tragèdia a la frontera de Melilla amb Nador, en la qual van morir almenys 23 persones migrants, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat que l'actuació policial va ser "proporcionada" a l'atac "violent, organitzat i intolerable" d'unes 1.700 persones.

Durant quatre hores ha retut comptes aquest dimecres en el ple del Congrés on ha rebut les crítiques de tot l'arc parlamentari per la resposta de l'executiu espanyol davant dels fets del 24 de juny. L’únic que no ho ha fet ha sigut el seu soci de govern, Unides Podem, que no ha retret la gestió del que va passar i s'ha limitat a sol·licitar un protocol per a aquelles persones que demanen asil en el mateix lloc fronterer.

Les explicacions de Marlaska són les primeres que ofereix en seu parlamentària després de la petició de diversos grups, entre ells ERC i EH Bildu, que finalment van retirar la sol·licitud que fora Pedro Sánchez qui compareguera al Congrés.

"És evident que estem parlant d'un episodi d'intent violent d'entrada irregular que és injustificable", ha reiterat el ministre després de relatar cronològicament el que va passar. Marlaska ha dit que un país democràtic, de cap manera, pot acceptar que la seua frontera i els agents que la "custodien i protegeixen" es vegen agredits "amb el llançament de pedres, pals i fins i tot artefactes incendiaris casolans".

El ministre ha detallat que les autoritats marroquines van intentar evitar el primer acostament, si bé es van veure superades per un altre grup "extremadament violent" que va aconseguir accedir a l'interior de la duana marroquina després de forçar amb violència les portes amb l'ús de "maces, destrals i altres objectes contundents".

Les explicacions no convencen cap grup parlamentari

Les explicacions del ministre no han convençut cap grup parlamentari. La diputada del PP, Ana Vázquez, ha acusat Marlaska d'actuar "com a salvavides" de Sánchez perquè la seua compareixença "està pactada" amb els seus socis d'investidura: "una mica de teatre, una mica de llum perquè enlluerne i sense fer-se molt de mal", ha dit.

Vázquez ha reclamat un augment d'efectius a les fronteres, arguments amb els quals ha coincidit Vox. La parlamentària Teresa López ha atribuït la tragèdia a "l’efecte crida" de la política de Sánchez i a l'actuació de les ONG, a les quals ha acusat de "fer crides a les màfies".

Els partits retrauen que les morts es van produir en territori espanyol

Les crítiques més contundents les han protagonitzades els diputats d'ERC i EH Bildu Maria Carvalho i Jon Iñarritu, respectivament. Tots dos han defés que les morts es van produir en territori espanyol i no marroquí, la qual cosa el ministre ha negat. "Si volen reintegrar alguns territoris a Espanya poden acompanyar ses senyories de Vox i posar banderes", ha ironitzat.

El ministre també ha hagut d'escoltar els retrets a la seua política migratòria de la resta de grups, entre ells els del portaveu del PNB Mikel Legarda, que ha posat l'accent en el fet que "el gir" de la Moncloa en relació amb el Sàhara ha influït en la forma en què ara el Marroc "exhibeix múscul" en la gestió de fronteres.

També et pot interessar

stats