L'ONU demana Espanya i el Marroc investigacions "exhaustives" sobre l'assalt a la tanca de Melilla

Un comité internacional reclama aclarir les circumstàncies de la mort d'almenys 23 migrants i portar davant la justícia "els responsables" de la "tragèdia"

Agents de la Policia marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla
Agents de la Gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla / Europa Press

El comité de Nacions Unides per a la Protecció dels treballadors migrants i les famílies ha instat aquest dimarts els governs espanyol i marroquí a obrir "immediatament" una investigació "exhaustiva, independent i transparent" sobre l'assalt a la tanca de Melilla de divendres. El tràgic incident ha acabat amb almenys 23 subsaharians morts, segons les xifres de les autoritats del Marroc. Les ONG que treballen a la zona eleven el balanç a 37 víctimes mortals.

En un comunicat, el comité de l'ONU condemna els fets i s'uneix a les veus d'entitats benèfiques i polítiques —com Compromís, Esquerra Republicana o Unides Podem— que demanen aclarir què hi va passar. Recalca que encara "s'ha de determinar si les víctimes van morir en caure de la tanca, en una estampida o com a resultat d'accions comeses per guàrdies fronterers" i demana als dos països implicats "portar els responsables davant la justícia" per a "evitar que tragèdies com aquesta es repetisquen" en el futur.

A més, veus internacionals reclamen al Marroc, Espanya i altres països de la Unió Europea garantir rutes segures per a una migració ordenada, a més de prendre mesures per a garantir el respecte del dret a sol·licitar asil. "Estem consternats per la mort d'aquests migrants, que intentaven travessar la frontera a la recerca d'una vida millor en el marc dels drets humans legítims", recull la resolució del comité de l'ONU.

L'organisme ha expressat, a més, la "preocupació i tristor per la tragèdia". "Lamentem les violacions del dret a la vida, que s'emmarca en la Convenció Internacional dels Treballadors Migrants. (...) Recordem als estats que els migrants no han de ser subjectes a cap tracte cruel, inhumà o degradant", prossegueix el text. Insta, en aquest sentit, els governs estatals a garantir que "totes les polítiques i pràctiques frontereres respecten els drets humans" i garantisquen "el dret a la vida, la dignitat, la seguretat i la integritat física dels migrants en totes les circumstàncies".

El comité internacional posa també l'accent en la necessitat d'introduir mesures que garantisquen l'accés a la justícia per a les víctimes i els familiars, al mateix temps que ofereix "reparació". Per això insta el govern marroquí a preservar els cossos de les persones mortes, identificar-les i oferir el suport necessari per al trasllat, en cas que siga necessari.

També et pot interessar

stats