Almenys 37 persones migrants moren en l'intent de saltar la tanca de Melilla

Unides Podem, Compromís, Esquerra Republicana, Més País i la vicepresidenta segona del govern estatal, Yolanda Díaz, reclamen una investigació dels fets

Oficialment ja són 23 els morts en l'assalt a la tanca de Melilla de divendres, segons el Marroc / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de juny 2022 - 13:20 Actualitzat: 25 de juny 2022 - 22:31

Almenys 37 persones migrants han mort després dels enfrontaments aquest divendres amb les forces de seguretat marroquines durant l'assalt massiu de centenars de subsaharians a la tanca de la ciutat espanyola de Melilla, segons han informat diverses ONG. Tanmateix, el Marroc sols ha reconegut 23.

A més, també hi ha desenes de persones migrants ferides, algunes d'elles greus. Fonts de seguretat marroquines han explicat que alguns dels ferits en els enfrontaments tenen lesions relacionades amb els gasos lacrimògens utilitzats per a dispersar-los. Per la seua part, han resultat ferits 140 agents, cinc d'ells de gravetat. Però les mateixes fonts han negat "categòricament que hi haja cap mort entre les forces de seguretat" del Marroc.

L’Associació Marroquina de Drets Humans ha informat À Punt Notícies que un nombre indeterminat encara de persones hauria mort aquest divendres en l’intent massiu de saltar la tanca de Melilla, que separa les fronteres d’Espanya i el Marroc.

Els immigrants haurien mort en originar-se una allau de gent i quedar-hi atrapats pel costat del Marroc, segons les mateixes fonts. Mitjans marroquins informen almenys de 45 migrants morts i quatre agents de la policia del Marroc.

Des d'Unides Podem, Compromís, Esquerra Republicana i Més País reclamen una investigació dels fets. En aquesta línia també s'ha pronunciat la vicepresidenta segona del govern estatal, Yolanda Díaz, un posicionament que dista de l'expressat aquest dissabte pel president espanyol, Pedro Sánchez, que ha afirmat que els incidents són "un atac a la integritat territorial" de l'estat espanyol i ha apuntat que els responsables de la catàstrofe són "les màfies que trafiquen amb els éssers humans".

Aquest divendres 130 migrants han entrat a Melilla a través de la tanca, segons ha confirmat la delegació del govern espanyol. Les mateixes fonts han indicat que prop de 2.000 persones s'han concentrat prop de la tanca amb la intenció d'accedir a Espanya. Els més de cent migrants que han aconseguit accedir al territori espanyol ja estan al Centre d'Estada Temporal (CETI) de la ciutat autònoma.

Fonts del govern han indicat que uns 2.000 immigrants estaven pels voltants de la muntanya del Gurugú i han iniciat una aproximació cap a Melilla a les 6:40 hores d'aquest divendres, quan s'ha activat l'alarma antiintrusió de la Guàrdia Civil.

Malgrat l'ampli dispositiu que han desplegat les forces de seguretat marroquines, en coordinació amb les espanyoles, vora les 8:40 hores, un grup de més de 500 subsaharians ha arribat a la porta d'accés al control fronterer del barri xinés i amb una cisalla han tallat la porta. Aleshores han començat a entrar a la ciutat autònoma, alguns per la teulada de la garita, tancada des del 13 de març del 2020.

Es tractava d'un grup nombrós “perfectament organitzat i violent”, segons la delegació del govern espanyol, que ha informat que al CETI han arribat 130 migrants subsaharians, tots homes i, aparentment, majors d'edat. Alguns dels immigrants han resultat ferits i diverses ambulàncies s'han traslladat tant a la zona de la tanca com al CETI.

Alguns dels migrants que han aconseguit accedir a Espanya
Alguns dels migrants que han aconseguit accedir a Espanya / EFE/ Paqui Sánchez

La delegació del govern ha destacat l'ampli dispositiu de les forces marroquines, “que han col·laborat activament i de manera coordinada amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat”.

Membres de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local han participat en el dispositiu de seguretat de la zona on s'ha originat aquesta entrada irregular. L'institut armat ha desplegat l'helicòpter i un dron per a la vigilància aèria, a més de set patrulles de seguretat, tres de la companyia fiscal i tres equips del mòdul d'intervenció ràpida.

Segons informa la delegació del govern, un migrant dels 57 que van aconseguir saltar la tanca continua hospitalitzat a Melilla, mentre que un agent ferit ha hagut de causar baixa.

Primer salt de la nova etapa diplomàtica

Aquest és el primer salt a la tanca després de la nova etapa en les relacions diplomàtiques entre Espanya i el Marroc. En els últims dies, als voltants de la frontera pel costat marroquí, ja s'havien originat enfrontaments entre migrants que intentaven entrar a Melilla i agents de diversos cossos de seguretat del Marroc.

El d'aquest divendres és l’accés més nombrós a través de Melilla des del passat març, quan més de 3.000 migrants van saltar la tanca en dos assalts en pocs dies. En el primer vora 2.500 persones van passar a Espanya, mentre que l’endemà n'hi passaren 800

També et pot interessar

stats