El PSOE recupera les penes d'agressió sexual anteriors a la llei del “només sí és sí”

Segons Patxi López, la seua proposta de reforma no torna a la distinció entre abús i agressió sexual ni toca la definició del consentiment 

Patxi López, en una imatge d'arxiu en el Congrés
Patxi López, en una imatge d'arxiu, al Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de febrer 2023 - 09:11 Actualitzat: 06 de febrer 2023 - 21:34

El Grup Parlamentari del PSOE ha registrat aquest dilluns en solitari al Congrés la seua proposta de reforma de la llei de garantia integral de la llibertat sexual impulsada pel Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero i coneguda com la llei del "només sí és sí". La proposició de llei, que ha presentat a mitjan matí el portaveu del Grup Parlamentari del PSOE, Patxi López, preveu elevar les penes als agressors sexuals quan actuen amb violència o intimidació i no té finalment la signatura d'Unides Podem, perquè no han prosperat les negociacions d'aquest cap de setmana entre els dos socis del govern de coalició.

Les converses entre els ministeris de Justícia (PSOE) i Igualtat (Unides Podem) s'han allargat durant tot el cap de setmana sense èxit i s'han centrat en com es poden castigar amb una pena major les agressions sexuals en què hi haja violència i intimidació, després de l'acumulació de rebaixa de condemnes a agressors sexuals en aplicació de la norma. Davant de la falta d'acord, la branca socialista ha decidit fer un pas avant al marge del soci.

La proposició de llei del PSOE recupera les penes anteriors a entrar en vigor la llei quan hi haja violència, intimidació o s'haja anul·lat la voluntat de la víctima. Es recupera la forqueta d'un a cinc anys de presó quan no hi haja penetració i de sis a dotze quan sí que n'hi haja, sempre que en aquests casos hi haja hagut violència, intimidació o s'haja anul·lat la voluntat de la víctima. L'objecte de la reforma, segons ha explicat el diputat Patxi López, és "corregir els efectes no desitjats d'una bona llei" i "acabar amb l'alarma social" que havien generat la rebaixa de condemna a agressors sexuals. S'augmenten penes i es "delimiten" les forquetes perquè les condemnes siguen "molt més correctes" quan la reforma entre en vigor.

Així queden les penes per agressió sexual amb la proposta de reforma de la llei del 'només si és si' registrada pel PSOE
Així queden les penes per agressió sexual amb la proposta de reforma de la llei del 'només si és si' registrada pel PSOE / À Punt NTC

En l'exposició de motius, s'assegura que la reforma "no afecta el cor de la norma, ja que es manté íntegra la definició del consentiment i, per tant, l'essència de la regulació dels delictes contra la llibertat sexual". Una qüestió que sembla no estar garantida per a Unides Podem i que era la condició principal que posava per a acceptar modificacions en la llei del "només sí és sí".

Després d'insistir que no es toca la definició del consentiment ni es torna a la distinció entre abús i agressió sexual, López ha assegurat a Igualtat que no han negociat amb ningú al marge de la coalició de govern "i molt menys amb la dreta", i ha confiat en un ampli acord amb tots aquells que defensen la llei i volen eliminar els efectes no desitjats. "El PP que no pretenga donar-nos lliçons de cap classe, perquè el que no vol és la llei", ha manifestat el parlamentari socialista.

Xoc en el govern de coalició

Igualtat ha lamentat la decisió del PSOE i ha considerat "inexplicable" el fet que, tenint opcions per a l'acord, opten per "trencar" per a presentar la mateixa proposta que el PP. Fonts del Ministeri han assegurat a Efe que els socialistes no els han comunicat que presentarien la proposició de llei hui i han mostrat "preocupació" perquè el PP i el PSOE "sumen els vots" per a tornar a l'esquema de la violència o la intimidació. "El consentiment és una conquista de milions de dones que diuen "només sí és sí" i farem tots els possibles perquè el consentiment continue sent el centre del Codi Penal", han asseverat les fonts consultades. "El consentiment no es toca", assegurava diumenge la ministra Irene Montero, que va advertir: "Qui pense que ens rendirem, no sap el que ens han ensenyat les nostres mares i àvies".

El president d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, ha dit aquest mateix dilluns que el govern de coalició "no està en risc" de trencar-se a pesar d'aquest últim moviment unilateral del PSOE. En una entrevista en TVE, el parlamentari ha admés haver conegut la decisió pels mitjans de comunicació, però ha demanat no "traure de context" el cas i ha deixat clar que les discrepàncies en un executiu compartit són "normals", perquè són dos partits amb visions i interessos diferents. Després d'insistir que no és la primera vegada que hi ha un desacord i que tampoc serà l'últim, ha dit que el govern de coalició "no perilla", perquè "cap dels dos socis" està disposat a trencar-lo en aquest moment de la legislatura.

Igualtat descarta dimissions 

Tot i aquestes declaracions, el Ministeri d'Igualtat ha descartat dimissions. El seu objectiu, segons ha explicat als mitjans la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, és continuar treballant per a arribar a un acord que "evite la reculada que s'està plantejant en aquest moment" i defendre que la falta de consentiment, i no la violència i la intimidació, continue sent l'element que definisca una agressió sexual.

En el Ministeri, ha apuntat, se senten "tristes" i "preocupades", però insistiran en la necessitat d'un acord perquè el retorn al model 'anterior suposa "una reculada per als drets de les dones" i la tornada "a la revictimització de tantes dones que han patit una agressió sexual".

El PP hi donarà suport si no és un "nyap 2"

El Partit Popular només donarà suport a la proposició del PSOE per a modificar la llei del "només sí és sí" si no suposa un "nyap 2". Per això, la formació conservadora estudiarà detalladament el text registrat, mentre acusa els socialistes de "sectarisme" per no voler asseure's a parlar amb ells per tal de modificar la normativa. "Les nostres condicions no seran ni asseure'ns a negociar, ni fer-nos un café ni una abraçada; serà que es modifiquen els nyaps de la llei i, si va en la direcció del Ministeri de Justícia, a nosaltres ens semblarà bé", ha assenyalat el portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, en roda de premsa a la sei del partit.

El dirigent popular ha recalcat que "el problema no serà el PP", sinó que estarà "al si del govern", pel desacord amb Unides Podem. En aquest sentit, ha assenyalat que compten amb "aliats inestimables", com el de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que sí que vol modificar la llei, cosa de què "s'alegren".

El moviment feminista, dividit

La llei divideix el moviment feminista, i mentre que unes celebren que es modifique la llei perquè consideren que està "mal feta", altres defensen la norma d'Irene Montero i diuen que apujar les penes no és la solució.

Set organitzacions feministes, entre les quals hi ha l'Assemblea Feminista de Granada, l'Assemblea Feminista de Madrid, Autodefensa Roja en Línia, Col·lectiu d'Autodefensa Las Turas, Col·lectiu Feminista Autònom Les Teixidores, Feministes pel Clima i Generant Xarxa contra les Violències Masclistes han publicat un manifest al qual s'han adherit quasi cinquanta associacions feministes, on exigeixen que "el consentiment continue sent l'eix vertebrador d'aquesta llei" i adverteixen que apujar les penes no és la solució.

En el mateix sentit, la magistrada Lara Esteve, sòcia de l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya, considera que la proposta del PSOE "no és una tornada a la legislació anterior, que preveia una diferència entre abús i agressió sexual i castigava de manera considerablement menor les situacions en què, fins i tot no existint consentiment, no es provava l'existència de violència o intimidació", ha valorat.

També et pot interessar

stats