Irene Montero admet "discrepàncies" amb el PSOE sobre el consentiment en la llei del "només sí és sí"

La ministra afirma que continuarà treballant per a arribar a un acord, però que cap reforma penal evitarà les decisions judicials sobre les rebaixes de condemnes

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, atenent els mitjans de comunicació a la seua arribada al Senat aquest dimarts
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, atenent els mitjans de comunicació a l'arribada al Senat aquest dimarts / Zipi (Efe)

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha reconegut "discrepàncies" amb el PSOE en la reforma de la llei del "només sí és sí" relacionades amb el consentiment, i ha advertit que no està disposada a tornar al model anterior en el qual la violència i la intimidació eren "elements decisius" en jutjar una agressió sexual.

En declaracions als mitjans en els corredors del Senat, Montero ha afirmat que el seu ministeri no pot assumir una proposta que torne al model anterior de "violència i intimidació", i que siguen les dones les que hagen de demostrar que s'han resistit perquè es qualifique el que han viscut com una agressió sexual.

El PSOE té previst presentar una proposició de llei al Congrés per a modificar aquesta norma incloent un augment de les penes per als agressors sexuals i sense modificar l'article referit al consentiment de la dona. Per a aconseguir-ho, negocien amb Unides Podem a partir d'un document proposat per experts del Ministeri de Justícia que, entre altres aspectes, planteja reprendre les penes anteriors a la llei i elevar les mínimes quan hi haja violència o intimidació.

La ministra d'Igualtat ha admés que tenen una "discrepància sobre el consentiment" amb el PSOE, encara que ha assegurat que continuaran treballant per arribar a un acord, malgrat que són conscients que cap reforma penal evitarà les decisions judicials sobre les rebaixes de condemnes de determinats agressors sexuals després de l'entrada en vigor de la llei.

Montero afirma que han presentat al president del Govern, Pedro Sánchez, i al PSOE fins a quatre propostes per a canviar la llei "que mantinguen el consentiment com a centre del Codi Penal", però assegura que totes han sigut rebutjades.

En la seua opinió, les pressions per part del PP per a tornar al model de la violència o la intimidació són "molt fortes", però ha subratllat que la seua funció és "protegir el consentiment" i "evitar posar la violència i intimidació com a element decisiu" en la llei.

Preguntada sobre si el govern de coalició del PSOE i Unides Podem corre perill per aquesta reforma legal, ha respost que la seua funció com a ministra és "estar ací i donar la cara en els moments difícils".

Fonts del Ministeri d'Igualtat han insistit que la llei del "només sí és sí" està ben feta i asseguren que ningú en el govern esperava les rebaixes de penes després de l'aprovació. Les mateixes fonts consideren que s'ha donat poc de marge per a aplicar la norma, que amplia la forqueta de penes en funció de la proporcionalitat, i assenyalen que una de les propostes plantejades pel Ministeri consisteix a tindre en compte els agreujants perquè els jutges no puguen fer revisions a la baixa de les condemnes.

També et pot interessar

stats