Juristes adverteixen que el canvi de la llei del "només sí és sí" no impedirà la rebaixa de condemnes

Les noves penes s'aplicaran als qui delinquisquen una vegada que la reforma entre en vigor, però no amb caràcter retroactiu

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una foto recent
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una foto recent / Alberto Ortega (Europa Press)

L'eventual reforma de la coneguda com a llei del “només sí és sí” per a endurir determinades penes en els delictes sexuals, anunciada per l'ala socialista del govern espanyol, no impedirà que es continuen revisant a la baixa les condemnes ja imposades, adverteixen juristes.

“Si l'objectiu és evitar les revisions, llavors la reforma no serveix per a res. Una altra cosa és que vulguen rectificar la rebaixa de penes mínimes” que va consagrar la llei de garantia integral de la llibertat sexual, explica el magistrat Jorge Fernández Vaquero, portaveu de l'Associació Judicial Francesc de Vitòria.

Les noves penes s'aplicaran als qui delinquisquen una vegada que la reforma entre en vigor, però a qui haja comés abans una agressió sexual i demane una revisió se li aplicarà la llei del “només sí és sí”. “Encara que haja estat en vigor un dia, té efecte retroactiu”, afig Fernández Vaquero.

“Pel principi constitucional d'irretroactivitat desfavorable, no és possible endurir la llei amb efectes retroactius. Tampoc es pot legislar perquè una reforma que ja ha entrat en vigor, i que beneficia els acusats o condemnats, deixe de tindre aquest efecte”, recalca el catedràtic de Dret Penal en la Universitat Carlos III de Madrid Jacobo Dopico.

L'eventual nova reforma que es puga aprovar ara, incideix, només s'aplicaria als qui delinquisquen després que entre en vigor en la mesura en què pretenga augmentar penes.

La presidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis, Pino de la Nuez, té clar també que continuarà havent-hi rebaixes de penes i excarceracions, revisions de condemna que els tribunals, en qualsevol cas, “han de fer en la seua justa mesura, analitzant amb minuciositat els fets provats”.

També et pot interessar

stats