El PSOE assegura que no es tocarà el consentiment a la llei del "només sí és sí"

Patxi López, portaveu socialista en el Congrés, afirma que "no en queda una altra, cal canviar-la"

Patxi López, en una imatge d'arxiu en el Congrés
Patxi López, en una imatge d'arxiu al Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

El portaveu del PSOE en el Congrés dels Diputats, Patxi López, ha assegurat que la proposta dels socialistes per a reformar la llei del "només sí és sí" "no toca el cor" de la norma, en al·lusió al consentiment, i espera arribar a un acord amb els seus socis "millor aquesta setmana que no la següent".

El PSOE té previst presentar una proposició de llei al Congrés per a modificar aquesta llei, incloent-hi un augment de les penes per als agressors sexuals i sense modificar l'article referit al consentiment de la dona, per a la qual cosa estan treballant a partir d'un document proposat per experts del Ministeri de Justícia.

No obstant això, en Unides Podem creuen que aquesta proposta qüestiona la idea del lliure consentiment de la dona en reprendre les penes anteriors a la llei d'entre un i cinc anys de presó en el cas d'agressions comeses emprant violència o intimidació, una interpretació que ha rebutjat el portaveu socialista.

"La nostra proposta no toca per a res el cor (de la llei), l'article i el concepte del consentiment, però sí que agreuja les condemnes als que exerceixen la violència contra les dones, que segons els experts és l'única manera d'impedir i de tallar la rebaixa de les condemnes", ha dit López en una roda de premsa al Congrés.

La intenció del PSOE és presentar com més prompte millor la modificació de la llei al Congrés i, per això, el portaveu socialista espera arribar a un acord amb els seus socis "millor aquesta setmana que no la següent".

En aquests moments, el PSOE està negociant només amb Unides Podem per a arribar a un acord amb els aliats al govern de coalició, encara que ha començat a sondejar els socis parlamentaris per a saber si estarien disposats a donar suport a un canvi en la llei, segons han assenyalat fonts socialistes.

"És una bona llei, però ha tingut efectes no desitjats que han generat alarma social", ha dit López, que ha assenyalat que al PSOE estudiaran qualsevol proposta que plantege Unides Podem.

No obstant això, ha assenyalat que les deu mesures urgents que han presentat fins ara els seus socis de Govern són mesures de "reforç" i "acompanyament" positives, però que "no són incompatibles amb el fet que hi haja un canvi de la llei", ja que "sempre pot haver-hi un jutge que faça una interpretació" de la norma que reduïsca penes a acusats per delictes sexuals. "Per això no en queda una altra, cal canviar-la", ha afegit.

Sobre la possibilitat que el PSOE presente una modificació sense arribar a tancar un acord amb Unides Podem, ha dit que "la millor forma és vindre amb un acord" amb els seus socis i ha restat importància a l'advertiment del fundador de Podem, Pablo Iglesias, que els socialistes pagaran les conseqüències si canvien la llei amb el suport del PP.

"Volem que no ho paguen les dones, que ho paguen els delinqüents sexuals, amb tota la contundència que correspon i que ho paguen sense veure rebaixes a les penes", ha declarat.

També et pot interessar

stats