Les claus de la llei del "només sí és sí"

Es posa el consentiment en el centre, desapareix la figura de l'abús sexual, es tipifica l'assetjament al carrer i es persegueix el proxenetisme

Mobilització de la Coordinadora Feminista de València en protesta contra la violència masclista
Imatge d'arxiu d'una mobilització de la Coordinadora Feminista de València en protesta contra la violència masclista / À Punt NTC

Aquest dimarts el Consell de Ministres ha aprovat el projecte de la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del "només sí és sí", després de més d'un any i mig des que es va aprovar l'avantprojecte.

Aquestes són algunes de les claus de la llei que impulsa el Ministeri d'Igualtat:

  • Posa el consentiment en el centre i el defineix en positiu. El consentiment es defineix així: "Només s'entendrà que hi ha consentiment quan s'haja manifestat lliurement, mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressen de manera clara la voluntat de la persona". Així les víctimes ja no hauran d'acreditar i provar durant el juí que hi ha hagut violència o que s'han resistit per a demostrar que han patit una agressió sexual. S'evita així la revictimització a haver de reviure els fets, en línia amb el Conveni d'Istanbul.
  • Desaparició del delicte d'abús sexual. Qualsevol acte sexual sense consentiment serà considerat ara agressió sexual, posant fi a una distinció polèmica que obria la porta a rebaixar el delicte i, per tant, les penes, si la víctima havia sigut drogada o si no podia demostrar que hi havia hagut violència.
  • Ampliació dels delictes considerats violència sexual. Amb la nova llei, seran considerats delictes sexuals la violència sexual, l'agressió, l'assetjament, l'exhibicionisme, l'assetjament pel carrer, la provocació sexual, la prostitució aliena, l'explotació sexual, la corrupció de menors la mutilació genital femenina, el feminicidi sexual i, en l'àmbit digital, la violència sexual transmesa per mitjans tecnològics, l'extorsió sexual i la pornografia no consentida.
  • Penes progressives fins als 15 anys amb agreujants. La tipificació dels delictes sexuals es fa de manera progressiva i proporcional a la gravetat dels fets i seran agreujants les agressions grupals, la violència greu, l'especial vulnerabilitat de la víctima i l'ús d'armes o mitjans perillosos com fàrmacs o drogues. Les penes aniran des d'una mult, fins a 15 anys per a violacions amb dues circumstàncies agreujants.
  • Persecució del proxenetisme. La llei incorpora una nova tipificació dels delictes relacionats amb el proxenetisme i l'explotació sexual. Per un costat, torna a incloure en el Codi Penal la terceria locativa, tipificant com a delicte la utilització d'un club o pis per a lucrar-se amb l'explotació de la prostitució aliena. Per altre, modifica el delicte de proxenetisme per a incloure també el no coactiu, és a dir, el que no obliga les dones a prostituir-se.
  • Inclusió de la protecció de xiquetes i xiquets. La llei preveu la implantació de cases de xiquets on s'atendran de forma individualitzada i amb equips multidisciplinaris les víctimes de violència sexual menors de 16 anys.
  • Major atenció a les víctimes. L'objectiu de la norma és aconseguir un sistema de protecció i atenció similar al que ja existeix per a les dones que pateixen violència de gènere. Podran rebre les mateixes ajudes i recursos específics, i no serà obligatori que denuncien per a tindre accés a determinats serveis. A més, es preveuen mesures per a evitar la revictimització.

També et pot interessar

stats