Les discrepàncies per la reforma de la llei del "només sí és sí" agiten la coalició PSOE-Unides Podem

Ione Belarra demana als socialistes que "no cedisquen davant la "pressió" del PP i María Jesús Montero no descarta modificar-la en solitari si no hi ha acord

Les ministres Irene Montero i Ione Belarra, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Les ministres Irene Montero i Ione Belarra, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Alberto Ortega (Europa Press)

Els socis en la coalició del govern espanyol, PSOE i Unides Podem, continuen a contrarellotge les negociacions per a reformar la coneguda llei del "només sí és sí" per a tallar la polèmica oberta arran de les rebaixes de condemna a agressors sexuals de les últimes setmanes. Hi ha voluntat d'arribar a un acord, però les discrepàncies encara són grans entre els equips dels ministeris de Justícia i Igualtat. En el centre de la dissensió, el concepte de consentiment i com trobar la manera d'augmentar les penes per a evitar que les condemnes del futur siguen més baixes que les que fixava el Codi Penal, anterior a la llei de garantia de la llibertat sexual aprovada per l'executiu.

La ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha afirmat aquest dijous que des de la formació morada intentaran que "el PSOE no cedisca a la pressió del PP" per a "tornar al model anterior" que existia abans de la llei del "només sí és sí" i que el text es puga reformar "protegint" el consentiment com a "cor" de la norma. Belarra creu que els socialistes estan "sotmesos a molta pressió" amb el tema i, especialment, a la "desplegada pel PP" amb l'"ajuda de braços mediàtics i judicials".

Per això li ha demanat que "resistisca" i "aguante" perquè, segons ha insistit, la norma és "una bona llei que protegeix les dones" i el problema, a parer seu, és més aïna "d'aplicació" i "per una minoria de jutges". La dirigent morada espera que els socis de l'executiu estatal puguen trobar un consens i que no es produïsca una reforma unilateral per part dels socialistes, però ha reconegut l'acord encara no ha arribat.

El PSOE per la seua banda, no descarta modificar l'esmentada llei en solitari si les converses no arriben "a bon port". En declaracions aquest dijous, la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, s'ha mostrat "optimista" davant la possibilitat d'arribar a una entesa amb Unides Podem, però ha deixat clar que la reforma s'haurà d'escometre si els "ajustos tècnics" que centren ara les discussions no es poden consensuar.

La ministra i també vicesecretària general socialista ha defensat que "és una bona llei, una conquesta del feminisme i de les dones", però ha lamentat que les rebaixes d'algunes penes a agressors provocades per l'aplicació hagen "reobert velles ferides" a les víctimes. Per aquesta raó, veu necessari corregir la norma per a "evitar que es produïsquen rebaixes de condemnes", però sempre amb la mirada posada a "preservar el nucli, el consentiment". Un requisit que, segons la ministra, es troba en totes les propostes que el PSOE ha enviat a Unides Podem.

També et pot interessar

stats