Sánchez avança canvis en la llei del "només sí és sí" i Feijóo l’acusa de rebaixar les penes a consciència

La llei integral de llibertat sexual ha centrat els grans retrets del primer debat de l’any al Senat del president i del líder de l'oposició

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez-Feijóo, durant la seua intervenció en el Senat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant la seua intervenció al Senat / Efe

La llei integral de llibertat sexual, més coneguda com la llei del "només sí és sí", ha centrat aquest dimarts les acusacions entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, en el primer debat de l’any al Senat. Sánchez ha reconegut errors en la llei i ha avançat que canviaran "qüestions tècniques", al que Feijóo li ha retret que aquestes modificacions no són per "decència" ni pel "mal causat a les dones", sinó per la "por" i les "enquestes".

El president de l’executiu ha comparegut aquest dimarts a la cambra alta per a donar compte de les mesures econòmiques adoptades pel govern central per a fer front a les conseqüències provocades per la guerra a Ucraïna. Una intervenció en la qual ha aprofitat per a anunciar la pujada del 8% del salari mínim interprofessional fins als 1.080 euros

Durant el seu torn de paraula, Sánchez ha demanat a Feijóo que deixe de llançar insults sobre un assumpte tan delicat. "Li diré que la llei ha tingut una conseqüència no desitjada, com ho és la rebaixa de penes en alguns casos. Es tracta d'una qüestió tècnica que no reflecteix la voluntat ni de l'executiu ni tampoc dels huit grups parlamentaris que vam aprovar la llei a les Corts", ha dit. 

Així, ha incidit que corregiran els efectes indesitjats i s'ha mostrat "absolutament convençut" que "si hi ha una cosa que uneix a tot el parlament espanyol, a tots els diputats i a tots els senadors és que ningú desitja alleujar el càstig als agressors sexuals". "Però sobren els insults i els improperis", li ha recriminat a Feijóo, al qual ha demanat crítiques amb "més mesura". 

I és que el líder del PP ha acusat Sánchez d'haver rebaixat les penes als agressors sexuals "a consciència" i li ha dit que ell i els seus ministres passaran "a la història" com el primer govern que "ha fet un pas arrere en la lluita justa del feminisme clàssic a Espanya", al contrari de tots els executius anteriors que, ha dit, sí que van suposar un avanç per a les dones.

"Un govern pot equivocar-se, és d'humans, però la llei del "només sí és sí" no és el fruit d'un error, és el resultat de la seua insensibilitat i de la seua irrellevància com a president", li ha retret Feijóo. A més, ha llançat diverses preguntes: "Quina classe de feminisme justifica haver rebaixat les penes a centenars d'agressors sexuals? Què ha de dir a totes les dones revictimitzades per la seua gestió? Quan més tardarà a modificar la llei? I el més important, quan es disculparà?".

Així mateix, el líder popular ha atacat Sánchez per la suposada falta de presència internacional, la política amb el Marroc —sobre la qual ha apuntat que no li veu cap benefici per a Espanya— i pel seu discurs que ha qualificat de "populista". A més, ha finalitzat la intervenció aportant tres prioritats per al govern espanyol: rectificar la llei del "només sí és sí", afrontar la realitat "tal com és" i definir una agenda d'Estat per al 2023.

Davant aquestes acusacions, Sánchez l’ha atacat amb duresa en tots els fronts possibles: en la gestió al capdavant del govern de Galícia, com a gestor econòmic, com a "estadista internacional" o amb el seu Pla de Qualitat Institucional, que ha menyspreat en qualificar de "pura xerrameca".

Ha demanat al líder de l'oposició que escolte els professionals sanitaris en vaga en la Comunitat de Madrid per la "deterioració dels serveis públics", li ha preguntat quins interessos defenen i per què no van donar suport a l'impost a les grans fortunes, entitats financeres i energètiques, i l’ha acusat d'anar al Senat embolicat en "falsedats".

També et pot interessar

stats