Sánchez anuncia una pujada del 8% en el salari mínim fins als 1.080 euros

La patronal rebutja l’acord i no s’ha presentat a la taula de negociació amb el govern i els sindicats

El president del govern espanyo, Pedro Sánchez, en el ple del Senat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el ple del Senat / Zipi (Efe)

El govern espanyol aprovarà una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 8% fins als 1.080 euros, després d’arribar aquest dimarts de vesprada a un acord amb els sindicats. Així ho ha anunciat el president de l’executiu, Pedro Sánchez, en la seua compareixença al Senat, després que la vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'haja reunit amb els secretaris generals d'UGT, Pepe Álvarez, i CCOO, Unai Sordo, una trobada al qual ha declinat assistir la CEOE.

Els sindicats reclamaven una pujada fins a 1.100 euros, mentre que Díaz advocava per la banda alta de l'informe del comité d'experts que va plantejar una alça per a 2023 d'entre el 4,6% i el 8,2%.  Pel que fa a la patronal, ha mantingut que l’SMI hauria de pujar el 4%, fins a 1.040 euros bruts al mes en catorze pagues, supeditat a establir un règim de deduccions aplicables al sector agrari i a modificar la normativa de revisió de preus en els contractes amb el sector públic per a poder repercutir l'increment del salari en els contractes en execució.  

Sánchez ha recordat que les principals preocupacions de la ciutadania espanyola se centren en l’ocupació i la pujada dels preus i que, mentre que els productes s’han encarit fins a un 17%, “els salaris només han pujat un 10%”. Amb la pujada de l’SMI, assegura, el govern espanyol compleix amb un dels compromisos de la legislatura, i el situa en el 60% del salari mitjà a Espanya. 

Des que l’actual executiu ha arribat al poder, tal com ha recordat Sánchez al Senat, el salari mínim ha pujat un 36%, passant de 735 euros bruts al mes fins els 1.000, el que el converteix en el segon país de l’OCDE que més l’ha revaloritzat. 

Culpa l’empresariat de la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors

Sobre aquesta pèrdua de poder adquisitiu de treballadors i treballadores, el president del govern ha culpat la política i el sector privat de ser-ne els causants, argumentant que l’empresariat augmenta els seus beneficis, però "no apuja un cèntim" als seus empleats. 

Així, ha atribuït la pèrdua de poder adquisitiu a les polítiques neoliberals aplicades pel govern del Partit Popular durant la crisi financera del 2008. Ha afegit que aquest fa una dècada que baixa i ha culpat els polítics als quals els ha faltat coratge per a apujar, per exemple, les pensions amb l'IPC.

Díaz: “complim un acord de la legislatura”

Yolanda Díaz ha ressaltat que gràcies a l'acord amb els sindicats es fa efectiu un dels grans compromisos de la legislatura: que el salari mínim interprofessional arribe almenys al 60% del salari mitjà espanyol. "Un dia molt important per a les treballadores i treballadors del nostre país: pujarem el salari mínim a 1.080 euros, un 8%, el 2023", ha publicat Díaz en el seu compte de Twitter.

"Gràcies a l'acord amb sindicats fem efectiu un dels grans compromisos de la legislatura: aconseguir almenys el 60% del salari mitjà", agrega la ministra en el tuit, penjat immediatament després de l'anunci de Sánchez. 

Els sindicats valoren l'acord i demanen a la CEOE que torne a les negociacions

Els secretaris general de la UGT, Pepe Álvarez, i de CCOO, Unai Sordo, han valorat la pujada del 8% del SMI i han emplaçat la CEOE, absent en la decisió, a tornar a les taules de negociació.

En declaracions als mitjans, Álvarez ha valorat el que han acordat després d'un "dur" procés de negociació; i ha apuntat que l'alça permetrà que aquells que cobren el salari mínim puguen "mantindre i millorar" el seu poder adquisitiu. 

"És un acord de màxima importància per al país", ha incidit Unai Sordo, que ha xifrat en 2,5 milions els treballadors que es veuran beneficiats de la pujada, dels quals el perfil més habitual és el "d’una dona, entre 16 i 34 anys, i amb contracte temporal en el sector agrícola o en els serveis".

També et pot interessar