L'esmena que exclou gossos caça i cetacis de la llei de benestar animal tira avant al Congrés

El canvi en la futura norma ha tingut el suport del Grup Popular, el PNB, Vox i Coalició Canària

Un gos de caça, en una imatge d'arxiu
Un gos de caça, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La Comissió de Drets Socials del Congrés ha incorporat aquest dijous la polèmica esmena del PSOE en el projecte de llei de benestar animal, que exclou els gossos de caça de la futura norma, amb el suport del Grup Popular, el PNB, Vox i Coalició Canària.

Segons el text de l'esmena, quedaran exclosos els gossos de caça, gossades i animals auxiliars de caça, i s'afig que “tots es regulen i quedaran protegits per la normativa vigent europea, estatal i autonòmica corresponents, i la que els siga aplicable al marge d'aquesta llei”.

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha acusat en el seu perfil de Twitter el PSOE i el lobby de la caça de mantindre "impune penjar llebrers d'un arbre o soterrar cadellets en calç viva, amb els vots a favor del PP i Vox".

L'esmena socialista ha enfrontat el PSOE i Unides Podem des de quasi l'inici de la tramitació d'aquesta normativa, que va quedar aprovada a l'estiu en Consell de Ministres, amb l'impuls del Ministeri de Drets Socials que dirigeix Ione Belarra, d'Unides Podem.

"Pamflet inútil" per al Pacma

La portaveu nacional del Pacma, Yolanda Morales, ha assegurat aquest dijous que la llei de benestar animal és un "pamflet inútil" que queda "buit de contingut" després d'excloure els gossos de caça del projecte de llei. En declaracions distribuïdes als mitjans, el Partit Animalista també ha criticat Unides Podem per permetre que es continue tramitant la llei de benestar animal, que, al seu entendre, "resta" drets dels animals. "Aquesta llei que ens anava a deixar amb zero maltractament, zero abandó i zero sacrifici es queda en no res", ha criticat la portaveu.

Al seu parer, que la llei excloga els gossos de caça és una reculada històrica per als animals i "una baixada de pantalons en tota regla" de tots els polítics amb representació parlamentària, que "tan animalistes diuen ser, sobretot quan arriben les eleccions". "Si hi havia un grup de raça que necessitava protecció, eren aquests animals", ha recordat Morales, al mateix temps que ha avisat que les protectores estan plenes de gossos de caça.

Els cetacis, també en l'excepció

A més, el PSOE ha acceptat pactar amb Coalició Canària i el PP una esmena transaccional per a fer unes certes excepcions a la llei amb els cetacis que viuen en captivitat en zoos i delfinaris.

D'aquesta manera, els cetacis que estiguen en captivitat fora dels centres de conservació i investigació que marca el projecte de llei, es mantinguen a la mateixa ubicació fins a la defunció i puguen continuar sent utilitzats en espectacles, interaccions comercials o gratuïtes sempre que siga amb els cuidadors o professionals relacionats.

També et pot interessar

stats