UP i el PSOE trenquen l'acord sobre la llei de benestar animal a les hores de signar-lo

La norma, que es debat aquest dijous en la Comissió del Congrés, inclourà l'esmena del PSOE

Imatge d'arxiu de gossos en un parc
Uns gossos, en imatge d'arxiu / À Punt NTC

Unides Podem i el PSOE han trencat l'acord aconseguit aquest dimecres al matí i que han signat tots dos a primeres hores de la vesprada al Congrés dels Diputats, entorn de l'informe del projecte de llei de protecció, drets i benestar animal.

Finalment, el projecte de llei es debatrà i es votarà aquest dijous, 15 de desembre, així com l'esmena socialista, que planteja excloure els gossos de caça i de treball de la norma, ja que han decidit a última hora mantindre la proposta que rebutgen els morats.

Els socialistes han assegurat que la seua esmena original continuarà vigent, tal com es va acordar amb tot el sector i el medi rural. L'esmena exclou els gossos de caça de la llei amb una redacció que “no ha canviat en cap moment”, segons el partit. El PSOE ha assegurat que Unides Podem s'ha precipitat anunciant un acord, que després de diverses lectures podria generar “una clara inseguretat jurídica”.

No obstant això, fonts de la negociació d'Unides Podem han expressat l'enuig perquè l'acord va quedar pactat dimarts a la nit entre els ministres de la Presidència, Félix Bolaños, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. El text que proposen els socialistes considerava tots els gossos animals de companyia, inclosos els de caça i els auxiliars de caça, i establia que tots ells quedaven sotmesos a la normativa europea vigent, l'estatal i l'autonòmica corresponent. 

Tot ho van acceptar els seus grups parlamentaris dimecres al matí, en una esmena conjunta, i van firmar a la vesprada, entorn de les 17:00 hores. Uns quaranta minuts després, els socialistes van optar per trencar el pacte i tornar a recuperar l'esmena que exclou els gossos de caça i de treball de la citada llei, segons ha confirmat als mitjans la secretària d'Estat per a l'Agenda 2030, Lilith Vestrynge.

Vestrynge ha demanat als socialistes que reconsideren la decisió, després d'acusar-los d'estar “pensant a deixar caure” la primera llei de benestar animal que té Espanya.

La Reial Federació Espanyola de Caça es desmarca de l'acord

Després de conéixer-se aquests fets, la Reial Federació Espanyola de Caça (RFEC) ha manifestat en un comunicat no tindre “constància que existisca un acord entre el PSOE i Podem” per a desbloquejar el projecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals incloent els gossos de caça.

També et pot interessar

stats