Elx s'enlaira en la carrera per l'Agència Espacial Espanyola
Els grups polítics aproven, per unanimitat, presentar la candidatura de la ciutat per a acollir l’entitat i l’alcalde creu que compleix "sobradament" els requisits
L’Ajuntament d’Elx, en un acord sense fissures, ha aprovat aquest divendres presentar-se com a ciutat candidata a acollir l’Agència Espacial Europea, una de les institucions estatals de nova creació que el govern espanyol pretén ubicar fora de Madrid. Tots els grups polítics, per unanimitat, han donat llum verda a aquesta iniciativa.
L’alcalde, Carlos González, minuts després de votar-se la proposta, ha manifestat a Les notícies del matí que la ciutat compleix “sobradament” tots els requisits que demana el govern espanyol per a ubicar la seu d’aquesta entitat fora de Madrid.
En aquest sentit, ha apuntat que disposa d’un edifici per a establir l’agència de nova creació, però també bones comunicacions ferroviàries, aèries i per carretera, a més d'un sistema educatiu, amb tres universitats amb seu a Elx i la proximitat de dos més, i un teixit industrial d’empreses aeroespacials ja establides a la ciutat.
González s’ha mostrat convençut que l’establiment de l’Agència Espacial Espanyola a Elx comportaria un creixement del teixit productiu de la ciutat, però també canvis socials que acabarien repercutint en la ciutadania. “El fet de ser ciutat candidata, ha despertat un corrent d’il·lusió col·lectiva a Elx”, afirmava en ser preguntat per la implicació de la ciutadania en aquest projecte.
Pel que fa a l’emplaçament on s’establiria, Elx ha oferit un edifici nou i sostenible de 3.000 metres quadrats, que està al parc industrial de la ciutat, “un parc privilegiat i motor econòmic destacat en l’arc mediterrani”, com ha afegit l’alcalde durant l’entrevista en Les notícies del matí.
Bones comunicacions ferroviàries i aèries
Des del seu punt de vista, Elx també compleix de sobra els requisits que demana el govern espanyol en matèria de comunicacions. Carlos González ha recordat que en la ciutat està l’aeroport Miguel Hernández, amb més de cent connexions internacionals, a més d’una estació de l’AVE i una altra que està a quinze minuts de la ciutat.
Quant al vessant formatiu, l’alcalde il·licità ha apuntat que tant la Universitat Miguel Hernández, com la UNED o el CEU tenen seu a la ciutat, mentre que la Universitat d’Alacant i la seu de la Universitat Politècnica de València d’Alcoi estan a pocs quilòmetres d’Elx. González ha indicat que totes aquestes institucions acadèmiques imparteixen estudis vinculats a l’àmbit aeroespacial.
D’altra banda, Elx és una de les poques poblacions valencianes que concentra diverses empreses del sector aeroespacial. “Tenim dues empreses líders en el llançament de coets i de satèl·lits a l’espai”, apuntava.
Tot i el seu optimisme, Carlos González ha volgut ser “realista” i “prudent”, perquè ha admés que hi ha unes altres ciutats espanyoles, entre les quals ha citat Sevilla i Terol, que també tenen opcions d’acollir aquesta nova entitat estatal, encara que considera que el fet de “complir sobradament” alguns dels requisits, com les comunicacions o el teixit industrial vinculat a la indústria aeroespacial, pot jugar a favor de la capital del Baix Vinalopó.