Aquestes són les ciutats que es disputen amb Elx i Alacant la seu de l’AEA i l’AESIA

L'agència espacial i la d’intel·ligència artificial són els primers organismes estatals que es descentralitzaran

Elx es postula per a convertir-se en seu de l’Agència Espacial Espanyola
Elx es postula per a convertir-se en seu de l’Agència Espacial Espanyola / ESA

L'Agència Espacial Espanyola (AEA) i l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) inicien el camí del pla del govern central per a deslocalitzar aquestes seus de nova creació d'institucions que depenen de l'Estat.

Aquests dos organismes públics són els primers que formen part d’aquesta estratègia i, a casa nostra, Alacant ja s’ha postulat per a acollir la nova agència d’intel·ligència artificial i Elx per a convertir-se en seu de l’agència espacial. Però no són les úniques.

Amb el termini per a presentar les candidatures a punt de finalitzar, serà el pròxim 5 de novembre, almenys huit administracions ja s'han postulat per a albergar la seu de l'AEA, mentre que onze més pretenen acollir l'AESIA.

Les dènou candidatures

D’una banda, Terol, Lleó, Tres Cantos, Ciudad Real, Sevilla, Gran Canària i Tenerife s’enfronten a Elx en la carrera per acollir la seu de l’AEA, que tindrà com a missió la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en l'àmbit de l'espai, la seguretat i la defensa nacional.

De l’altra, Alacant competirà amb Barcelona, la Corunya, Gijón, Saragossa, Segòvia, Salamanca, Guadalajara, Palma, Granada i Tenerife perquè s’hi ubique la seu de l’AESIA, un organisme que convertirà Espanya en el primer país de la Unió Europea a tindre aquest tipus d’institució.

Les dues candidatures valencianes compten amb el suport de la Generalitat, a través de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i de les cinc universitats públiques valencianes i les quatre privades. L’informe en què treballa el Consell posa en relleu l’alt nombre d’empreses del sector digital alacantí que generen intel·ligència artificial.

Un pla contra el despoblament amb poca resposta 

Segons l’executiu espanyol, un dels objectius de la descentralizació és lluitar contra el despoblament. No obstant això, de les díhuit candidatures que s'han presentat a aquest procés, només quatre ciutats tenen menys de 100.000 habitants: Terol, Tres Cantos, Segòvia i Ciudad Real.

Finalitzat el termini de presentació de candidatures, la comissió consultiva presidida per la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, elaborarà un dictamen, i el Consell de Ministres decidirà quines seran les noves seus en el termini màxim de sis mesos des de l'inici del procediment.

També et pot interessar

stats