Les universitats donen suport a la instal·lació a Alacant i Elx de l’Agència d'Intel·ligència Artificial i de l'Espacial

Els rectors de les cinc universitats públiques i de les quatre privades s’han reunit amb la consellera Bueno per a mostrar el suport a les ciutats candidates

Imatge que il·lustra la unió entre l'èsser humà i l'inteligència artificial
Imatge que il·lustra la unió entre l'ésser humà i la intel·ligència artificial / Shutterstock

Unanimitat en les universitats valencianes. Les institucions d’ensenyament superior de la Comunitat Valenciana donen suport a les candidatures d’Alacant i Elx per a convertir-se en seus de l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (Aesia) i de l’Agència Espacial Espanyola (AEE), respectivament.  

Així s’ha acordat en la reunió entre la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, i els rectors de les cinc universitats públiques i de les quatre privades de la Comunitat Valenciana. El suport vol posar en valor la fortalesa de les universitats i l’àmbit investigador valencians, per a contribuir a un projecte que aposta per la descentralització de les institucions des del govern espanyol.

Bueno ha destacat la unitat de totes les universitats: “Compartim investigadors i investigadores, compartim campus, ja que el nostre sistema és de tots els ciutadans". I ha defensat "la necessària descentralització de les institucions, tant a nivell nacional com autonòmic".

En el cas de l’Aesia, a què aspira Alacant, el govern vol avançar-se a l’aprovació del futur reglament europeu d’intel·ligència artificial (IA), que exigirà que els estats membres compten amb una autoritat supervisora en la matèria, i que convertirà Espanya en el primer país de la Unió Europea (UE) a tindre aquest tipus d’institució.

Com continua el procés

El 4 d’octubre el govern espanyol va fer públics els criteris per a l’elecció de les seus (criteris convalidats per cadascun dels ministeris implicats) i dos dies després començava el termini de presentació de les ciutats candidates, entre les quals trobem altres ciutats com Granada, Santiago de Compostel·la, la Corunya, Burgos i Palma. El termini de presentació de candidatures conclourà el 7 de novembre. 

En la valoració de criteris per a la candidatura de l’Aesia es tindrà en compte que les ciutats candidates se situen en àrees amb nombroses empreses tecnològies i de IA. Per la seua banda, per a avaluar les candidatures per l’AEE serà capital que les futures seus es troben prop d’instal·lacions aeroportuàries amb connexions internacionals. 

Serà el Consell de Ministres el que determinarà finalment les ciutats escollides, després de valorar els dictamens d’avaluació de les candidatures. L’acord es publicarà en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en el termini màxim de tres mesos.

També et pot interessar

stats