La Generalitat ofereix Alacant per a acollir la nova agència estatal d’intel·ligència artificial

El cap del Consell confirma que la Generalitat postularà la ciutat perquè hi ubique l’organisme, aprofitant la voluntat del govern espanyol de descentralitzar les institucions

El cable d'alta capacitat per a la transmissió de dades que s'instal·larà al port d'Alacant estarà operatiu el 2025
Si finalment s'ubica la nova agència d'intel·ligència artificial a Alacant, la ciutat es convertirà en referent de la tecnologia puntera / À Punt NTC

Alacant optarà a tindre l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial. La ciutat serà la candidata que postularà la Generalitat per a acollir aquest organisme, de nova creació, aprofitant la nova postura del govern espanyol, que dimarts va aprovar que les institucions de noves entitats públiques podran ubicar-se fora de Madrid.

Aprofitant aquesta conjuntura, i seguint amb la reivindicació del Consell, que ha reivindicat la possibilitat d’acollir al territori institucions com ara Ports de l’Estat, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confirmat aquest dilluns que Alacant serà la ciutat que proposarà el govern valencià perquè s’hi instal·le la seu de l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial. L'anunci ha comportat les reaccions entre universitats i empreses del sector, que ja han subscrit un manifest en suport de la proposta.

Pel que confirmen fonts de la Generalitat, la decisió "no s’ha pres ara". Asseguren que la Generalitat feia temps que treballava en aquest projecte, per al qual s'ha creat un grup específic de treball per part de la Conselleria d'Innovació, amb seu a la mateixa Alacant.

Vora cinquanta organitzacions han reclamat participar en la creació d’aquest nou organisme. El president de la Generalitat ha destacat que l'entorn a tota la Comunitat Valenciana "és favorable per a la intel·ligència artificial" i que la Generalitat "va ser la primera a impulsar una estratègia específica" en aquest sector, que compta amb la Fundació Ellis a Alacant i "amb tot l'impuls que li ha donat Nuria Oliver".

De fet, des de feia dies s’havia confirmat la intenció de la Generalitat per a atraure aquesta institució al territori, encara que la ciutat no s'havia concretat fins a aquest dilluns.

Així, Puig ha subratllat que la Comunitat Valenciana està "en les millors condicions", malgrat "l'enorme competència i la dificultat de la instal·lació d'aquesta agència". No obstant això, Puig ha afirmat que la Generalitat es reunirà amb els responsables universitaris, empreses tecnològiques, organitzacions sindicals i patronals per a aconseguir que finalment l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial s’establisca a Alacant.

El govern espanyol preveu crear aquesta entitat enguany. Aquest organisme pretén usar-se com a “camp de proves” per a l'aplicació del futur reglament europeu sobre les Intel·ligències Artificials i per a la posada en marxa d'un organisme supervisor per a tota la Unió Europea.

Ara per ara, la ubicació de la seu de l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial no s’ha decidit encara. A més d’Alacant, Granada, així com diverses ciutats de Galícia i Catalunya, també volen optar a acollir-la.

Davant aquest anunci, entitats i institucions alacantines han signat aquest dilluns una declaració de suport perquè la seu de la futura Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial s'instal·le a Alacant.

Aquest manifest es remetrà a Presidència de la Generalitat. Institucions com la Diputació d'Alacant, la Universitat d'Alacant i la Miguel Hernández d'Elx, el Centre d'Intel·ligència Digital, la Cambra de Comerç d’Alacant i la Confederació Empresarial Valenciana han signat el manifest.

Tots aquests organismes consideren que Alacant reuneix totes les condicions per a acollir la seu física d'aquesta entitat i sostenen, en aquest sentit, que compta amb un rellevant ecosistema empresarial i d'investigació sobre la intel·ligència artificial.

També et pot interessar

stats