Un model valencià de predicció del coronavirus guanya el prestigiós premi XPrize a Los Angeles

El projecte de Núria Oliver i Alberto Conejero vol ajudar a mantindre actives l'economia local i, al mateix temps, minimitzar els brots del virus.

Núria Oliver
La comissionada de Generalitat per a la Intel·ligència Artificial, Núria Oliver, en una imatge d'arxiu / Fundación Bankinter

Un model d'intel·ligència artificial (IA) sobre el coronavirus de la comissionada de Generalitat per a la IA, Núria Oliver, i del director del Departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València (UPV), Alberto Conejero, ha rebut el prestigiós premi XPrize a Los Angeles (Estats Units). Ara, aquest projecte, que ja s'aplica a la Comunitat Valenciana, es posarà a disposició de polítics, líders empresarials i autoritats sanitàries de tot el món per a minimitzar els possibles brots i fer possibles polítiques restrictives amb la reactivació de l'economia. 

Aquests guardons de referència mundial reconeixen els dissenys i concursos que incentiven a resoldre els grans desafiaments de la humanitat. Per primera vegada un equip espanyol guanya aquest premi. En el projecte València IA4COVID19, Oliver i Conejero tracten de dotar els responsables polítics i la resta d'organitzacions d'informació per a implementar mesures de seguretat pública en el context de la pandèmia.

El premi està dotat amb 420.000 euros i hi ha hagut 48 finalistes de 17 països. L'equip d'Oliver i Conejero ha sigut el primer seleccionat, encara que rebrà el guardó compartit amb un altre grup de Ljubljana (Eslovènia), liderat per Mitja Lustrek al capdavant de JSI vs COVID, que ha quedat segon.

Ajudar a mantindre activa l'economia local

El projecte valencià té com a últim fi ajudar a mantindre activa l'economia local i, al mateix temps, minimitzar els brots del virus fins que les vacunes es generalitzen. Es pretén que els responsables utilitzen els resultats, les metodologies i la tecnologia del desafiament com a referència per a minimitzar possibles brots, ara i en el futur, segons un comunicat dels premis. "És increïble el que pot ocórrer quan treballen juntes ments brillants en la ciència de les dades, la programació informàtica, l'aprenentatge profund i l'epidemiologia", ha afegit el director general de Cognizant, Brian Humphries.

Predir l'evolució de la pandèmia

L'organització ha assenyalat que els dos equips guanyadors han aconseguit crear models eficaços i complir els criteris del jurat, entre els quals s'inclouen tant mètriques quantitatives com factors qualitatius. El model guanyador, que ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat, "va predir amb èxit l'evolució de la pandèmia gràcies a l'ús de models d'aprenentatge profund i tècniques de ciències de dades", segons el jurat. A més dels dos equips guanyadors, s'han donat huit mencions honorífiques, entre les quals està el projecte CoronaSurveys, de Madrid.

Equip del projecte València IA4COVID19
Equip del projecte València IA4COVID19 / GVA

Oliver: "És fruit del gran talent que tenim tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana”

Després d'assabentar-se del reconeixement, Oliver ha sostingut que guanyar aquest desafiament mundial ha sigut "realment increïble" i ha explicat que "és fruit del gran talent que tenim tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana”. Així mateix, ha destacat que el segon equip classificat "també és europeu", per la qual cosa "aquesta competició ha sigut dominada per equip d'Europa, la qual cosa posa en valor també el gran talent".

Finalment, ha afegit que estan "molt feliços" i que el premi "avala tot el treball realitzat des de març del 2020 en l'ús de la intel·ligència artificial i les ciències de dades en la lluita contra la pandèmia".

També et pot interessar

stats